9. srpna 2023 06:00

Přemnožené kočky povraždí smrtonosní roboti. Podívejte se na efektivní test

Robotí zabijáci koček se podle všech proběhlých testů zdají spolehliví, napájí je solární energie a mají tak citlivé sensory, že si kočku s ničím nespletou. Některé organizace na ochranu zvířat ale metoda vůbec nenadchla.

Jakmile se Australané pustí do eliminace přemnožených druhů, vždycky to stojí za to. Na králíky narafičili ploty a pak mezi ně pustili virus, na emu poslali rovnou armádu. A na kočky vytasili vraždícího robota. Zařízení jménem Felixer ovšem není žádný terminátor, vypadá spíš jako maličká budka opatřená kamerami.

Stroj si bere energii ze Slunce a kočky, které láká s pomocí různých pro ně přitažlivých zvuků, by měl umět rozeznat podle siluety a jejich pohybu. Jakmile svého protivníka zaměří, vstříkne mu do kožichu gel obsahující smrtící jed.

Vraždící roboty na vraždící zvíře

Jed 1080 (fluoroctan sodný) je tak prudký, že kočku zabije už v případě, že ho pozře 8 miligramů. Odborníci spoléhají na to, že robotem vystříknutou dávku zvířata z kožichu při běžné očistě olížou.

K drastickým opatřením Australané přecházejí v době, kdy už v mnohých oblastech páchají kočky obrovské problémy. Podle odhadů na kontinentu během jediného dne zabijí na 3 miliony savců, milion ptáků, 1,7 milionu plazů, dokonce 2,8 milionů bezobratlých živočichů a asi 340 tisíc žab.

Ochránci zvířat navrhují kastrace

Australští úředníci doufají, že jim 15 robotů pomůže do pěti let vyhubit až šest milionů zdivočelých koček. Doposud s nimi bojovali s pomocí pastí a jedovatých návnad, obojí má ale spoustu „nevinných“ obětí.

Nově vynalezený a úspěšně otestovaný systém by ale měl kočky mezi jinými druhy zvířat bezpečně poznat. Jedinou výjimkou jsou nejspíš mláďata psa dingo. Je možné, že v sezoně, kdy dingo vyvádí mladé, budou úředníci muset roboty dočasně zneškodnit.

Mohlo by vás zajímat: Steve Irwin kvůli krokodýlovi přerušil i líbánky. Bál se jen jediného zvířete

Ochránci zvířat proti hromadnému trávení zvířat samozřejmě protestují. Dokonce tvrdí, že za úbytek původních druhů může víc člověk a jeho činnost než přemnožené kočky. Sami navrhují jiná řešení, například v podobě kastračních programů.

Zdroj: WA Today, The Guardian

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom