9. dubna 2024 07:00

Má nejdelší žihadlo a dokáže zabít i krávu. Podívejte se, jak bezkřídlá vosa způsobuje nesmírnou bolest

Mistři bolesti S2 (4) - Dasymutilla sackenii

Druh kodulkovitých je známý mimo jiné díky svému extrémně bolestivému bodnutí. Zejména jistá čeleď vos okupuje vysokou příčku známé stupnice bolesti.

Americký entomolog Justin O. Schmidt vytvořil stupnici bolestivosti pro bodnutí člověka hmyzím žihadlem, známou jako Schmidtova stupnice bolestivosti. Na téměř nejvyšší příčce se umístilo žihadlo kodulkovitých, čeledi vos. Zejména kodulka s označením Dasymutilla sackenii si zaslouží zvláštní zmínku.

Čtěte také: Vědci objevili vosu jako z hororu. Do své oběti naklade vajíčka, larvy ji sežerou zevnitř

Velké žihadlo, ještě větší bolest

„Po vstříknutí neurotoxického jedu dokáže způsobit okamžitou agónii. Na svou velikost má nejdelší žihadlo ze všech druhů hmyzu a díky exoskeletu vypadá jako tank,“ říká biolog Adam Thorn v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM a hned si zmíněnou agónii sám vyzkouší. Toxin Dasymutilly sackenii údajně porazí i krávu, a tak je ve své domovině, jíž tvoří hlavně jihoamerické pouště, známá jako cow killer, tedy zabiják krav.

Larvy této kodulky se živí parazitickým způsobem na blanokřídlém hmyzu, zejména na vosách a včelách. Samice jsou bezkřídlé a chlupaté, co jim ale chybí na křídlech, to dohánějí rychlým běháním. Samci oproti tomu disponují křídly a v důsledku menšího ochlupení vypadají jako větší mravenci. V dospělosti se živí spíše nektarem, najdeme je ale převážně v poušti, kde po nocích vyhledávají i jinou kořist. Dasymutilla sackenii přitom není agresivní, v případě ohrožení se snaží utéct, pokud ji ale chytíte do ruky, připravte se na pořádnou bolest.

Zdroje: Hearts Pest Management/Birds and Hike

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom