16. února 2024 14:35

Gigantická vosa uloví i pavouka. Podívejte se, jak odvážlivce bolí její bodnutí

Mistři bolesti S1 (3) – Žihadlo hrabalky

Bodnutí vosou je obecně nepříjemné, bodnutí jistou konkrétní vosou je ale čiré peklo. U vosy, která zabíjí velké pavouky s nečekanou lehkostí, se to ale dá očekávat.

Hrabalku najdeme všude tam, kde najdeme pavouky. Je známo celkem 120 rodů a 5 000 druhů. V Česku najdeme druhů hrabalkovitých přes 100. Poznáme ji podle dlouhých běhavých nohou, z nichž jsou přední uzpůsobené k hrabání. Je pro ně charakteristický těkavý rychlý běh, jenž je pro ně důležitý při lovu. Hrabalka létá docela dobře, loví ale na zemi.

Odkojeni masem

Pro větší pavouky je hrabalka hotovým postrachem, jakmile se před ním gigantická vosa objeví, jsou jeho dny prakticky sečteny. Ne, že by mu hrabalka dala příliš času přemýšlet, jakmile se sebevědomě objeví přímo před ním, rychle se na něj vrhne a bodne žihadlem. Jed v žihadle jej paralyzuje, pokud jen dočasně, nechá ho hrabalka na místě, pakliže trvale, odtáhne si ho do komůrky. Ne že by potřebovala pavoukovo maso, tento druh vosy se živí převážně nektarem, nicméně její larvy jsou masožravé, a proto do ochromeného pavouka naklade vajíčka.

Čtěte také: Vědci objevili vosu jako z hororu. Do své oběti naklade vajíčka, larvy ji sežerou zevnitř

Jakmile se larva vylíhne, začne pavouka požírat od nevitálních částí, aby jej udržela co nejdéle naživu. Jed hrabalky má ale ještě jiný efekt než paralýzu, a sice příšernou bolest. Tu na vlastní kůži pocítí profesionální krotitel zvěře Rob Alleva v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM, když se nechá dravou vosou dobrovolně bodnout do ruky. „Bylo to jako blesk z čistého nebe. Trvalo to asi minutu, byl to nejrychlejší jed, jaký jsme tu měli,“ popisuje zážitek trpící krotitel. „Jediná výhoda je, že to rychle odezní.“

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Australian Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom