7. ledna 2024 19:50
Adam Vala

Zabijácké jezero vezme každý rok život až 5000 lidem. Stačí si v něm zaplavat

Jezero slouží jako vodní rezervoár hned několika státům. Vydat se sem na dovolenou ale nebude ten nejlepší nápad.

Viktoriino jezero, které je se svými 60 000 km2 co do rozlohy druhým největším na světě, má pro země východní Afriky jako je Keňa, Tanzánie nebo Uganda zásadní význam. Kromě životodárné funkce se s ním ale pojí jedno chmurné tajemství. Na svém kontě má totiž až 5000 životů ročně.

Přečtěte si také: 7 nejčastějších lidských parazitů. Jedním jsme nakaženi téměř všichni

Nebezpečné cerkárie

Úmrtí jsou důsledkem nevyzpytatelných povětrnostních podmínek nebo špatné komunikace při navádění lodí, jezero však také ukrývá smrtelně nebezpečného živočicha. Podle IFL Science přitom nejde o nějakého děsivého predátora, ale o specifický druh plže, který je nositelem parazitního onemocnění schistosomózy, dříve známé jako bilharzióza.

Jak se plž zbavuje svých parazitů můžete vidět tady:

Schistosomózu poprvé objevil Theodor Bilharz v 50. letech 19. století, ale vyskytuje se již dlouho a důkazy o infekci byly nalezeny dokonce i ve staroegyptských mumiích. Lidé se mohou parazitem nakazit při koupeli v infikované vodě, a to kvůli tzv. cerkáriím, což je larvální vývojové stádium parazitů rodu Schistosoma.

Cerkárie tohoto medicínsky nejvýznamnějšího rodu motolic se vyvíjejí z vajíček po nepohlavním rozmnožení na nic netušících vodních plžích, kteří slouží jako mezihostitel. „Z jedné larvy, která napadne plže, mohou množením vzniknout tisícovky cerkárií, které se uvolňují do vody,“ upozornil profesor a parazitolog Petr Horák z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Poté, co se takto rozmnožení paraziti dostanou zpět do vody, hledají konečného nositele, kterým bývá právě člověk.

Podívejte se, jak se miracidium (první larvální stádium) druhu Schistosoma mansoni snaží dostat ven z vajíčka:

Parazit naklade až 1000 vajíček denně

Jakmile se přes kůži dostanou do krevního oběhu, putují larvy postupně do plic, jater a hlavně střev či močového měchýře. Právě zde samička naklade až 1000 vajíček denně, které následně močí či výkaly potenciálně putují zpět do vody a mohou ji dále kontaminovat. Stačí, aby nakažený člověk vykonal do vody svou potřebu a celý cyklus začíná znovu. Vylíhnou se larvy, najdou si své hostitele v podobě plžů, a pak opět putují k lidem.

Příznaky schistosomózy jsou přitom velmi závažné, nemusí se ale projevit hned. Teprve 3-8 týdnů po nakažení parazitem se může dostavit horečka, zimnice, kašel i bolestí svalů, což následně vede k poškozením orgánů a selháním celého těla.

Mohlo by vás zajímat: Pozor na nebezpečné parazity při koupání, ohrožují hlavně děti. Odborník radí, kdy k lékaři

Pokud není zahájena léčba, může potenciálně schistosomóza přetrvávat v těle člověka i několik let, problémy, které způsobí, jsou však velmi rozsáhlé od nejrůznějších infekcí až po silné napadení orgánů. Naneštěstí proti schistosomóze neexistuje žádný stoprocentně účinný lék – jediné antiparazitikum Praziquantel působí pouze na dospělé červy a navíc se dnes už parazit stává postupně rezistentním. I proto je na světě přibližně 200 milionů nakažených lidí a dalších 800 milionů je touto infekcí ohroženo.

Zdroj: IFL ScienceThe Worms Guy Interní Medicína

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom