20. března 2024 16:35

Jak přesně útočí klíště? Podívejte se, jak proniká pod kůži, na svou kořist může čekat i rok

Zabijáci v divočině S1 (8) – Klíšťata zblízka

S příchodem jara se objevují příjemné věci, vedle toho ale také pár nepříjemných, které vám mohou pořádně zkomplikovat život. Klíšťata působí jako nepatrní živočichové, patří ale také k největším hrozbám travnatých ploch.

Klíště je o to zákeřnější, že je snadné jej minout. Samice dorůstají 3,5-4,5 mm, po nasátí až přes 1 cm. U samečků jsou to 2,2-2,5 mm. Začínají jako šestinohé larvy, které hned po zrození vyhledávají malá zvířata, ještěrky či myši, a na nich sají. Po několika dnech se změní v osminohé nymfy a najdou si jinou oběť. Pokud se klíště vyvíjí bez komplikací, dospěje za dva roky.

Čtěte také: Jediné klíště vám může změnit život. Které nemoci přenáší a jak se proti nim chránit?

Krev na oplátku

Tělo dospělého jedince je vybaveno hypostomem, neboli chobotkem, chelicery a makadly. Hypostom je pokrytý četnými háčky, s jejichž pomocí klíště proniká pod kůži. Na chodidlech má tzv. Hallerův orgán, díky kterému vycítí CO2. To mu umožní najít svou oběť, na níž číhá na stoncích a nízkých keřících, ve výšce od dvaceti centimetrů do jednoho metru. Tam je uchyceno za zadní nohy, dokud se jej oběť nedotkne, což klíštěti umožní se přichytit a sát. To velice zblízka uvidíte v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM. Času na čekání na oběť má klíště dost, vydrží hladovět až rok. Svým hostitelem se na druhou stranu nasytí za mnohem kratší dobu, za pouhé dva týdny.

Fakt, že klíště připraví hostitele o trochu krve, není tak hrozný jako skutečnost, že mu může předat něco na oplátku. Je známé přenášením nepříjemných onemocnění jako borelióza, klíšťová encefalitida a ehrlichióza, jež jsou ve společnosti poměrně časté. „Částečně proto, že divočina podporuje populaci klíšťat: myši, další malá zvířata a jeleni,“ míní entomolog Andrew Li v rozhovoru pro Chemical and Engineering News. „Roli hraje i urbanizace: sdílíme prostor s divočinou více než dřív. Aspoň pro jeden druh klíštěte se v posledních letech rozšířilo území, zřejmě i díky vyšším teplotám.“

Nutno podotknout, že nemoci přenáší pouze dospělé klíště. Není je ale schopné přenášet dědičně a larvy se tudíž rodí zdravé, takže pokud už musíte chytit klíště a je to čirou náhodou larva, dá se s trochou nadsázky mluvit o štěstí. Nemoci klíště „přejímá“ od hlodavců či jiných zvířat, které potká během svého dospívání.

Zdroje: Chemical and Engineering News/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom