18. července 2023 14:48

Klíšťata v Česku útočí jako divá. Mapa ukazuje místa největšího výskytu i ostrůvky relativního klidu

Červený kříž - Klíště

Česko je plné klíšťat. Tito nepříjemní a hlavně nebezpeční paraziti se objevují už i ve vyšších nadmořských výškách a proměnlivé počasí, v němž se střídají vysoké teploty s přeháňkami, jejich aktivitu a tím i riziko napadení dramaticky zvyšují.

Index aktivity klíštěte je momentálně prakticky na celém území ČR na vysoké úrovni a dosahuje čtyř stupňů z pěti, což představuje vysoké riziko, že se na vás klíště přisaje. Jen na některých místech je v závislosti na vývoji počasí a aktuálních srážkových úhrnech stupeň aktivity klíšťat nižší, což odpovídá středně velkému riziku. Jak to s klíšťaty vypadá ve vašem okolí, si můžete ověřit na této mapě.

Přečtěte si také: Klíšťata jsou nebezpečnější než kdy dřív. Útočí i na horách a roznášejí novou nemoc

Riziková místa

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu předpověď aktivity klíšťat denně aktualizují a spolupracují při tom se Státním zdravotním ústavem a ministerstvem zdravotnictví. Klíště obecné totiž kromě nepříjemného kousnutí může způsobit vážné zdravotní komplikace, když přenáší nebezpečnou lymskou boreliózu a také klíšťovou encefalitidu.

Při vysokém stupni aktivity klíšťat, který teď zažíváme, by večerní a ranní prohlídka těla měla být naprostou rutinou. Rozhodně se doporučuje použít repelent, nesedat a nelehat v porostech a také raději vůbec nevstupovat do křovin a husté trávy. Rizikovými místy jsou zarostlé okraje lesů, břehy vodních toků a listnaté mlází. Naopak ve smrkových lesích bez podrostu, v kamenitém prostředí nebo naopak v trvale podmáčených biotopech je riziko přisátí klíštěte nižší.

Obecně platí, že klíště nemá rádo extrémy, takže jeho aktivitu snižují nízké i velmi vysoké teploty, extrémní sucho, nebo naopak velké vlhko. Pro předpověď aktivity klíšťat tak slouží kombinace teploty a vlhkosti vzduchu. Jak na svém webu uvádějí meteorologové, díky zvýšeným teplotním průměrům v posledních desetiletích se výskyt klíštěte obecného posouvá do vyšších nadmořských výšek, a proto se s ním můžeme setkat i v horských oblastech až na samé horní hranici lesa.

🕷🌦 📆 Počasí v této části roku mívají v oblibě nejen lidé, ale i klíšťata. Bohužel některá mohou přenášet i nebezpečné...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, July 16, 2023

Mohlo by vás také zajímat: Jak na klíšťata? Nepodceňujte jejich kousnutí, varuje paní Alena a zmiňuje vážné problémy

Jak na přisáté klíště

Pokud na těle objevíte přisátého parazita, rozhodně s ním zuřivě nekruťte a nezakapávejte ho olejem. Použijte pinzetu nebo speciální kleštičky a klíště tahem odstraňte, v krajním případě ho zkuste vyviklat navlhčenou vatovou tyčinkou nebo třeba sirkou.

Když v ráně zůstanou kusadla, nic se neděje. Infekce od nich nehrozí a tělo je samo vyloučí podobně jako třeba třísku. Pokud ale máte z odstranění klíštěte strach nebo na něj jednoduše nedosáhnete, nebojte se zajít k praktickému lékaři nebo na nejbližší chirurgii. Krátký videonávod, jak klíště odstranit, najdete tady. V každém případě před i po „operaci“ zasažené místo na kůži dezinfikujte.

Zdroj: ČHMÚ / CDCP

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom