14. března 2024 07:05

Děsivá upíří ryba může mít víc než metr. Prohlédněte si její nebezpečné zuby zblízka

Lovec rybích obrů S5 (5) – Zubatice makrelová

Dravá ryba s gigantickými zuby patří mezi největší predátory jihoamerických vod. V jejích čelistech může skončit i piraňa.

V džunglí prorostlé jihoamerické divočině není o predátory nouze, a to platí i pro místní řečiště. Jedním z nejobávanějších dravců, kteří brázdí tyto vodní toky, je zubatice makrelová, jíž se přezdívá „upíří ryba“. Podivné jméno jí přinesla dvojice spodních špičáků, jež tomuto zvláštnímu tvoru dodávají obzvláště děsivý vzhled.

Čtěte také: Žraloci rybářům sežrali úlovek, pak zaútočili na loď. To jsem ještě neviděl, žasl člen posádky

Upíří ryba

Znepokojivě vyhlížející rybu najdeme na území Kolumbie, Ekvádoru, Bolívie či Peru. Obývá hluboké tůně, ale nemá nejmenší problém lovit i v divoké vodě. Zubatice je velice agresivní dravec, což jí dává vůli hledat potravu i ve zpěněných vodách a útočí podobným stylem jako žraloci. Zároveň často loví větší kořist a za den sežere potravu o hmotnosti, která odpovídá polovině její vlastní váhy. Při lovu využívá své nenápadné zbarvení jako maskování.

Zároveň jí notně pomáhají její rozměry, zubatice totiž dorůstá do délky až 120 cm a největší ulovený exemplář vážil 17,5 kg. Její největší doménou jsou ale dva obrovské přední zuby na spodní čelisti. Zuby, jimiž zubatice prokusuje svou kořist, si můžete prohlédnout v pořadu Lovec rybích obrů na Prima ZOOM, kde ji tak trochu omylem uloví profesionální rybář Cyril Chauquet.

Mohlo by vás zajímat: Slavný český rybář ulovil na Orlíku gigantického sumce. Podívejte se, jak ho ukazuje na videu

„I to se ve sportovním rybaření stává. Chtěl jsem chytit pořádného trahira cayennského, a místo něj jsem chytil obrovskou zubatici makrelovou,“ povzdechne si profesionální rybář. „V horní čelisti má jamky, do kterých může zuby schovat.“ Zuby, jež musí zubatice makrelová skrýt v jamkách, měří až 15 cm.

Zdroje: Amazon Angler/Fish Laboratory

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom