19. ledna 2024 10:15

Taipan menší je nejjedovatější had na světě. Jeho kořist umírá ve strašných bolestech

Zabijáci v divočině (1) - Taipan menší v akci

Vypadá nenápadně, má ale dost jedu na zabití 100 dospělých lidí. Nejjedovatější had světa nechá svou kořist bolestivě trpět.

Taipan menší (Oxyuranus microlepidotus) je od přírody samotář. Prakticky hodinu po narození opouští hnízdo a vydává se zkoumat svět v suchých oblastech Austrálie. Má přitom pro strach uděláno, ve svých zubech má tolik jedu, že by jím skolil 100 dospělých lidí. Uštknutími taipan přitom nešetří, zasazuje několik smrtících ran za sebou.

Čtěte také: Muž spáchal vraždu hadem. Rozdrážděnou kobru hodil na spící manželku, dostal doživotí

Tekutá bolest

Mezi taipanovu oblíbenou kořist patří především myši, krysy a vačnatci. V pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM uvidíte taipana, který dostane zálusk na krysu. Had ji nejprve zažene do rohu a následně několikrát uštkne. Krysa se svíjí v hrozných bolestech, než konečně jedu podlehne a taipan její tělo v celku pozře.

„Když hrajete vědomostní hru, odpověď [na otázku který had je nejnebezpečnější] je zpravidla taipan menší,“ řekla pro National Geographic Kate Jacksonová, bioložka z Whitman College ve Washingtonu. Taipanův jed je totiž vysoce toxický, obsahuje nervové, krevní i svalové jedy. Uštknutí způsobuje lokální bolesti a otoky, zároveň se dostaví bolest hlavy, nevolnost, bolení břicha, průjem, zvracení a nakonec celková paralýza. Úmrtnost je v případě uštknutí taipana menšího až 80 %, naštěstí existuje účinné sérum.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom