18. července 2024 14:38

Superrychlý žralok mako je perfektní predátor. Podívejte se na jeho ďábelské tempo

Žralok (1/2) - Žralok mako

Žralok mako patří k nejrychlejším tvorům na Zemi. Jeho rychlosti se vyrovná jen jeho touha po svobodě.

Nejrychlejší zvířata planety nevíří jen zemský povrch. Neuvěřitelné rychlosti dosahují i někteří mořští tvorové. Ve vodách mírného a tropického pásu si na delfínech, mořských želvách, mořských ptácích, hlavonožcích či jiných žralocích pochutnává žralok mako. Paryba s dlouhými, štíhlými zuby, které jsou vidět i přes zavřenou tlamu, je efektivním predátorem, jenž k obživě využívá dvě nesporné výhody.

Čtěte také: Moře zbarvené krví a mrazivé záběry. Žralok útočil na texaské pláži, zranil čtyři lidi

Nebezpečná rychlost

Tou první je jeho rychlost. Mako dokáže plavat tempem 74 km/h. Podle některých teorií to může být až 100 km/h, což by z něho činilo nejrychlejšího mořského tvora. V pořadu Žralok na Prima ZOOM uvidíte, s jak urputnou rychlostí se pouští za domnělou kořistí. Druhou výhodou žraloka mako je jeho schopnost překvapení. Jakmile mako kořist zaregistruje, plave v hloubce pod ní. Následně bez varování vyrazí vertikálně směrem vzhůru a na nebohé zvíře zaútočí. Přitom ho může omráčit úderem ocasu.

Třebaže jde o perfektního predátora, nemá žralok mako lehký život. Jeho populace je ohrožena nekontrolovatelným rybolovem, a tak se roku 2010 ocitl na červeném seznamu ohrožených druhů Greenpeace. Kromě toho je také na seznamu ohrožených druhů CITES. „Ochrana těchto žraloků pomocí CITES dává těmto zranitelným predátorům šanci se bránit,“ kvitovala postup CITESu Elizabeth Murdock, ředitelka Pacific Ocean Initiative. Žralokovi mako je nejlépe na svobodě, v zajetí se vysokého věku zpravidla nedožívá. Když byl jeden jeho exemplář v roce 2001 umístěn v akváriu v New Jersey, narážel do stěn, odmítal potravu a zemřel po pěti dnech. Na svobodě se ovšem dožívá 12-30 let.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora