17. července 2024 11:53

Žralok, který chodí po souši? Jeden druh to dokáže. Podívejte se, jak se brodí kamením

Žralok (1/2) - Žralůček okatý

Žralůček okatý měří okolo jednoho metru a tak na první pohled působí mezi ostatními žraloky trochu nevýrazně. Ve skutečnosti má ale proti nim jednu zásadní evoluční výhodu.

Nevelký žralok se proti predátorům nebrání zuby, spoléhá na ochranné maskování, podle něhož získal své pojmenování. Za každou prsní ploutví má velkou černou skvrnu, která napodobuje oko většího dravce. Zároveň používá svůj skvrnitý povrch coby ochranné maskování. Sám má přitom políčeno na bezobratlé živočichy, kraby, garnáty, červy a ryby.

Čtěte také: Moře zbarvené krví a mrazivé záběry. Žralok útočil na texaské pláži, zranil čtyři lidi

Kráčející paryba

Jak ale uvidíte v pořadu Žralok na Prima ZOOM, žralůček okatý disponuje určitou výhodou, která je klíčová pro jeho přirozené prostředí – mělkou vodu a kalužiny zaplavované příbojem v okolí ostrova Nová Guinea a na severu Austrálie. Žralůček se snadno dostane do situace, kdy se po poklesu vodní hladiny ocitne na souši. Jakýkoli jiný žralok by brzy zahynul, jenže žralůček selektivně zastaví činnost některých orgánů, převalí se tak, aby do žaber nabral vodu a používá své silné ploutve k tomu, aby se pohyboval a do vody si prostě dojde.

Jinými slovy se jedná o žraloka, který chodí po souši. „Tento vývoj jim umožňuje lépe přežít a dát jim prostředí, kde mohou snadněji shánět jídlo,“ míní Gavin Naylor, vedoucí výzkumu žraloků pro Natural History Museum na Floridě. Žralůček okatý přes den odpočívá v úkrytu, na lov se vydává v noci. Lidem není nebezpečný, při manipulaci s ním může člověka nanejvýš mírně kousnout.

Zdroje: Australian Museum/The Jerusalem Post

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora