24. srpna 2024 07:00
Adam Vala

152 zastřelených medvědů za dva dny, a to je teprve začátek. Evropská unie je zděšená

Na konci léta startuje ve Švédsku každoroční lov medvěda hnědého. Důvodem je možná až příliš efektivní snaha tuto šelmu zachránit a zajistit, aby ve volné přírodě přežila v dostatečném počtu.

Ze situace, kdy byl medvěd hnědý ve Švédsku téměř na pokraji svého vyhynutí, se velikost populace rozrostla až na 3300 kusů, což ale začalo zasahovat do života i podnikání lidí. Vláda proto zavedla tzv. kvótový či ochranný lov, který má za úkol redukovat počet medvědů a udržet populaci přibližně na počtu 2400 kusů.

Stovky mrtvých medvědů za jediný den

Letošní lov za méně než dva dny od svého zahájení přinesl 152 zabitých medvědů s tím, že pro rok 2024 dovolila švédská vláda zabít více než trojnásobek, konkrétně 486 kusů. Lov probíhá v období od 21. srpna do 15. října a je téměř stoprocentně jisté, že se kvótu podaří velmi rychle naplnit. Ovšem zájmy lidí stojí proti zájmu zvířat a jejich ochránců, takže masové vybíjení medvědů přirozeně vyvolává zděšení a odpor u ochránců přírody i Evropské unie, podle které je zabíjení medvědů v rozporu se statusem medvěda jakožto přísně chráněného druhu.

Mohlo by vás zajímat: Slovensko nezvládá útoky medvědů. Šelmy dráždí útěk i zírání do očí

Truls Gulowsen, vedoucí norské organizace na ochranu přírody, řekl deníku The Guardian, že je přístupem Švédů velmi znepokojen. „Jde o významné a velmi drastické snižování skandinávské populace medvěda hnědého. Bude to mít dopad na schopnost přežití celé místní skupiny medvědů,“ uvedl Gulowsen. K lovu se nicméně vyjadřuje i švédský projekt na ochranu šelem, který poukazuje na to, že sto let pokroku v ochraně medvěda hnědého se nyní znepokojivou rychlostí vytrácí.

K udržení životaschopné populace je podle této organizace nutný počet minimálně 1400 jedinců, tímto tempem se ale může stát, že medvědů bude ve Švédsku už brzy mnohem méně. „Rozhodně nemůžeme pokračovat ve střílení takového množství medvědů, pokud chceme mít stabilní medvědí populaci kolem 2400 kusů,“ souhlasí pak také Jonas Kindberg, vedoucí projektu Skandinávský medvěd, jenž řídí Švédská univerzita a Norský institut pro výzkum přírody.

Nejpalčivější je ale fakt, že má vybíjení medvědů hnědých dopad i na ostatní ekosystémy, které přijdou o vrcholového predátora a celý systém se může zhroutit. Bez ohledu na to ale švédská vláda podobné kontrolované lovy podporuje a obdobným způsobem vystupuje i proti vlkům či rysům.

Zdroj: Big Five, The Guardian

Video, které jste mohli minout: Medvědice na Slovensku kousla cyklistu do nohy. Zaútočila na známé turistické stezce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský