24. června 2024 07:00

Medvědi a vlci se perou o kořist. Podívejte se na souboj, který vyhraje nejmazanější zvíře

Vlk versus medvěd – Vlčí loupež

Jednou z nesporných výhod českých lesů je fakt, že zde jen zřídka narazíme na medvěda. Jediný zástupce této čeledi, jenž se může vzácně objevit na území České republiky, je medvěd hnědý, jenž se s medvědem ledním dělí o titul největšího suchozemského predátora.

Jeho velikost není až tak pevně daná, záleží hlavně na typu a množství potravy, jakou má k dispozici. Často dorůstá do délky 100-220 cm, ve vzácných příležitostech až 280 cm, a váhy až 350 kg. Jako vrcholový predátor nemá medvěd hnědý příliš nepřátel, snad až na některé kočkovité šelmy, vzácně orly bělohlavé či vlky.

Čtěte také: Medvěd u Zlína byl pořádný „macek“. Strážníci ze stop odhadli, že vážil až 200 kilogramů

Boj o kořist

Jednu takovou potyčku můžete vidět v příhodně nazvaném filmu Vlk versus medvěd na Prima ZOOM. Dvojice vlků se zde snaží okrást medvědy o ukořistěné maso. Díky promyšlené taktice, kdy jeden vlk medvědy provokuje a strhává na sebe jejich pozornost, zatímco druhý jde po jejich kořisti, se jim to nakonec podaří. Je to o to smutnější, že sháněním potravy tráví medvěd většinu dne.

Ohledně potravy není medvěd hnědý nijak vybíravý – spořádá jiného živočicha, byliny, mechy, hlízy či kořeny. „Během letních měsíců může nabrat až 180 kg jen požíráním rostlin,“ podotýká známý přírodovědec David Attenborough. Přes léto a podzim medvěd nabere až dvojnásobek své váhy. To mu umožňuje přežít zimu v brlohu, který si najde v jeskyni, pod kořeny či v dutých kmenech stromů.

Zdroje: National Geographic/World Wildlife

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom