27. října 2023 06:00

Soutěž o nejtlustšího medvěda vyhrála odvážná samice. Podívejte se, jak je připravená na zimu

Soutěž pořádá americká Služba národních parků od roku 2014 a letošní medvědí vítězka dostala naprosto rekordní počet hlasů. Aby ne, množství tuku, které se jí na zimu povedlo nabrat, je vyloženě úctyhodné.

Soutěž Fat Bear Week, tedy Týden tlustého medvěda, začala jako jednodenní záležitost na sociální síti Facebook v roce 2014 a od té doby v tom Američani každoročně „jedou“ ve velkém. Oč tedy přesně jde? Správci aljašského Národního parku Kamai rozmístili webkamery do míst, kde medvědi rádi pobývají a loví lososy. Jednotlivé medvědy pak rangeři postaví proti sobě v imaginárním ringu a veřejnost v hlasování rozhoduje, které zvíře pošlou do dalšího kola.

Podle jakého klíče se lidé rozhodují, nechávají správci parku na nich, ne náhodou ale většinou vítězí ti nejúspěšnější medvědi. A vzhledem k tomu, že úspěch medvěda rovná se tuk, asi chápete, kam tím směřujeme. Tohle je letošní vítězka, medvěd hnědý (ursus arctos) jménem Grazer:

Nelítostná lovkyně

Gigantická Grazer svého oponenta, „enigmatického“ medvěda Chucka, porazila o víc než 85 tisíc hlasů. „Na začátku léta byla docela půvabná, ale teď, teď je obrovská,“ okomentovala figuru vítězné medvědice jedna z rangerek. Grazer si taky, kromě víc než 500 kilo tukových zásob, během sezony vybudovala velice drsnou pověst nebývale agresivní matky a šikovné lovkyně.

Medvědi během až sedm měsíců dlouhé hibernace v zimním období nejedí, nepijí, nevyměšují ani nemočí. Tlukot jejich srdce se zpomalí z nějakých 40 nebo 50 úderů až na 8 až 19 úderů za minutu. I tak ale spalují kalorie, někdy i víc než 4 000 za den. Během zimy tak přijdou o víc než třetinu tělesné hmotnosti. A proto je pro ně tak důležité vybudovat dostatečné tukové zásoby. Závisí na tom jejich přežití.

Přečtěte si také: Hibernace už není sci-fi. Umělý spánek brzy využijeme nejen ve vesmíru

Že je v USA o virtuální medvědí zápasy velký zájem, je pro místní rangery velice přínosné. Projekt totiž pomáhá lidi vzdělávat nejen o životě medvědů, ale taky o lososech, přírodě národních parků, i o celém ekosystému, který se strážci parků snaží chránit a konzervovat.

Zdroj: Explore.org, National Park Service.gov, DOI.gov, AP

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom