19. dubna 2024 07:00
Adam Vala

Sopka každý den vychrlí zlato v hodnotě 145 tisíc korun. Sebrat se vám ho ale nepovede

Pokud máte dostatek odvahy, mohli byste se alespoň přiblížit. Kam byste se ale museli vydat?

Jestli vás láká možnost rychlého zbohatnutí, měli bychom pro vás jeden tip. Musíme vás ale varovat před tím, že rychlá možnost v tomto případě určitě neznamená snadná. Spíše naopak, jde o záležitost s velmi nejasným výsledkem, a pravděpodobně při své snaze přilepšit si zemřete. Řeč je totiž o potenciální výpravě k sopce Erebus na Antarktidě, která podle několik desítek let známých studií chrlí denně do svého okolí přibližně 80 gramů zlatého prachu.

Zlatá sopka

Pokud bychom ještě nakrátko měli zůstat u naznačovaného bohatství, 80 gramů zlata odpovídá přibližně hodnotě 145 tisíc korun, což zní pořád poměrně lákavě. Vyděleno běžnou pracovní dobou, Erebus by si vaší snahu získat kompletní denní přísun zlata ohodnotil zhruba na 18 tisíc korun za hodinu. Bavíme se ale v čistě teoretické rovině, protože sesbírat zlatý prach vyvržený sopkou je v podstatě nemožné.

Prach se totiž rychle šíří do vzdáleného okolí sopky a není ničím neobvyklým, když jej vědci najdou rozptýlený ve vzduchu i 1000 kilometrů od Erebu. Ve své práci z roku 1991 to uváděl Philip R. Kay z Institute of Mining and Technology v Novém Mexiku. Jak už tedy chápete, sbírat ze vzduchu částice zlata o velikosti pouhých 20 mikrometrů by navíc v prostředí Antarktidy dělal jen blázen, ale zlatá horečka s lidmi někdy dělá divy…

Čtěte také: Rudé blesky, chaos i dým. V „ohnivém kruhu“ běsní sopka, Indonésii hrozí cunami

Na každý pád je tedy bezpečnější představovat si oněch 80 gramů zlata denně jako geologickou zajímavost a poohlédnout se po penězích jinde.

Zdroj: AGU, New Scientist

Video, které jste mohli minout: Co kdyby najednou vybuchly všechny sopky? Video ukazuje katastrofální následky

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom