1. října 2024 15:00

Gigantický plž chrání korály před jedovatou hvězdicí. Podívejte se, jak ji sežere zaživa

Hromadné útoky v přírodě (1) - Tritonka

Její lastura je oblíbeným dekorativním předmětem, jako živá má ale mnohem větší cenu. Plž tritonka indická je jedním z mála ochránců korálů, troufne si totiž na jedovaté monstrum, které je ohrožuje.

Hvězdice trnová koruna je se svým rozpětím 25-30 cm druhou největší mořskou hvězdicí na světě. Menší rybou nepohrdne, korály však zbožňuje, a to tak moc, že přímo ohrožuje jejich ekosystém. Přitom je poseta jedovými trny, jak popisuje profesionální chovatel zvířat Rob Alleva: „Nemá jedno žihadlo, jsou to hotové čelisti. Je obsypaná zbraněmi.“

Čtěte také: Brutální útok žraloka. Šestnáctiletému chlapci ukousl při rybaření hlavu a ruku

Požírač jedu

Existují jen dva živočichové, kteří se jejího bolestivého bodnutí plného toxinů nezaleknou. Ryba čtverzubec a plž tritonka indická. Právě tu uvidíte v pořadu Hromadné útoky v přírodě na Prima ZOOM jednu z hvězdic požírat. Velký mořský plž, jehož lastura sahá až do 353mm výšky a 188mm šířky, je vůči toxickému slizu trnové koruny zřejmě imunní, a jakmile dostane hvězdici do spárů, pomalu ji požírá zaživa.

Tritonka sídlí ve skalnatých či korálových rozsedlinách Indického a Tichého oceánu. Jejím největším problémem jsou potápěči a její lastura je vyhledávanou domácí dekorací. A to i přesto, že představuje důležitou obranu korálových útesů.

Zdroje: Biolib/Oceana

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský