12. února 2024 19:50

Gigantická hvězdice má jedovaté čelisti. Podívejte se, jak strašně bolí její kousnutí

Mistři bolesti S1 (3) – Hvězdice trnová koruna

Hvězdice trnová koruna sice vypadá nevinně, její kousnutí ale pořádně bolí. Její lov má zásadní vliv na podmořský ekosystém.

Korálové útesy mohou být nádherné, i ony ale podléhají zkáze. Jsou totiž téměř výhradní kořistí pro velkou dravou hvězdici s děsivým názvem – hvězdice trnová koruna. Ta je po Pycnopodia helianthoides druhou největší mořskou hvězdicí na světě, s rozpětím 25-30 cm. Přitom se pyšní 14-18 rameny. Občas se živí menšími rybami, primární kořistí jsou pro ni ale právě korály. A protože se trnová koruna vyskytuje v teplejších mořích prakticky po celém světě, žádný korál není v bezpečí.

Čtěte také: OBRAZEM: Podívejte se na nejkrásnější pláže světa. K nejbližší je to z Česka jen půl dne autem

Trnitá zkáza

Při lovu hvězdice vypustí do korálových schránek trávicí enzymy, které obsah natráví a umožní trnové koruně nasát je do vychlípeného žaludku. Dospělá hvězdice dokáže naráz pokrýt kolem 16 cm čtverečních korálů. Pojídání korálů zabere hvězdici zhruba 9 hodin, po nichž dalších 12-70 hodin tráví a chystá si nové enzymy. Jedna hvězdice dokáže zkonzumovat 5-6 metrů čtverečních za rok. Nezřídka se stane, že jich na jeden útes zaútočí víc, což je špatná zpráva pro živočichy a rostliny, které jsou na ekosystému korálových útesů závislé.

Hvězdice trnová koruna zároveň není živočich, se kterým je radno si zahrávat. Ostrost jejích zubů a účinnost jejích toxinů ostatně poznají na vlastní kůži moderátoři pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM. „Nemá jedno žihadlo, jsou to hotové čelisti. Je obsypaná zbraněmi,“ komentuje tvorovu výbavu Rob Alleva, chovatel zvířat a jeden z moderátorů pořadu. Trnitý tvor přitom nemá příliš přirozených nepřátel, především mezi ně patří ryba čtverzubec a plž tritonka indická, která disponuje imunitou vůči toxickému slizu trnové koruny.

Zdroje: Science Direct/Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom