26. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Malý kluk ulovil rybu s lidskými zuby. Fotka strhla lavinu komentářů

Jak se ryba z Jižní Ameriky dostala do rybníku uprostřed USA? A co měl rybář raději udělat?

Ryba Pacu, známá svými zuby, které se velmi nápadně podobají lidským, a často srovnávaná s piraní, byla nedávno objevena v jezeře poblíž města v Oklahomě. Bez ohledu na to, že jejím přirozeným prostředím jsou řeky a jezera v Jižní Americe a ne stát uprostřed USA. Tato neobvyklá záležitost proto vzbudila zvědavost místních obyvatel a odborníků, kteří zkoumají ekosystém jezera a podivují se nad tím, co teprve 11letý chlapec ulovil.

Mohlo by vás zajímat: Jako perličky! Podívejte se na zuby piraní zblízka

Janna Clinton seděla na své zahradě a sledovala svého syna Charlieho, jak loví v rybníku za jejich domem. „Začal křičet – proboha, mami, proboha, piraňa!“ popsala pak matka událost pro magazín NPR. Uvedla, že si zprvu myslela, že Charlie jenom přehání, úlovku se ale nestačila divit. „Jsme zvyklí chytat jen pár okounů nebo sumců, tedy nic, co by mělo lidské zuby,“ popsala pak vzhled ryby Paco, kterou v rybníku ulovili. Protože rodina nevěděla, co s rybou udělat, vypustila ji zpět, což lidé v komentářích na sociálních sítích následně komentovali jako chybu.

A young angler, Charlie Clinton, was fishing in a neighborhood pond over the weekend when he got an unusual bite....

Posted by Oklahoma Department of Wildlife Conservation (ODWC) on Tuesday, July 18, 2023

Společně se správcem rybníka se domnívali, že ryba původně někomu patřila, ale protože například přerostla svou velikostí dostupné akvárium, byla vypuštěna do přírody. Tím se ale pro tamější ekosystém stala invazivní a může ho potenciálně narušit. Na druhou stranu, Pacu není tak nebezpečná jako zmiňovaná piraňa, protože její zuby slouží primárně ke žvýkání rostlinné potravy, namísto masité, jako v případě mnohem děsivější „sestřenice“.

Zřejmě i proto, že Janna Clinton podle NPR přiznala chybu, když se s úlovkem obrátili pouze na internet a nikoliv zodpovědné lidi starající se o celý rybník, si malý Charlie vzal za úkol chytit rybu ještě jednou. Jeho návnadou má být pouze kulička chleba, je však otázkou, zda se to mladému rybáři skutečně podaří. Pokud ano, rodina zvažuje, že buďto rybu sní, nebo ji nechá vycpat jako trofej.

Zdroj: NPR, Insider

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom