20. září 2023 12:57

Zabijácký rosomák usmrtí i ledního medvěda. Podívejte se, jak nahání celou medvědí rodinu

Království ledních medvědů - Rosomák

Lední medvěd je sice obávaný predátor, jedno zvíře jej ale znepokojí spolehlivě. Je o dost menší, zato poměrně houževnaté. Seznamte se s rosomákem.

Ne nadarmo se jeden z nejslavnějších komiksových superhrdinů honosí přezdívkou podle tohoto malého, leč zuřivého a agresivního zvířete. Rosomák, vyskytující se v izolovaných severních oblastech v Kanadě, na Aljašce či v Rusku a Skandinávii, platí za obávaného predátora. Co se týče lovu, patří rosomák k nejlepším. Jeho kořistí jsou nejen veverky, bobři, svišti, králíci, hraboši či myši, ale troufne si i na mnohem větší zvířata. 100 cm velký rosomák si troufne i na jeleny či soby a nelekne se ani jiných soupeřů.

Mráz rosomáka nespálí

V pořadu Království ledních medvědů na Prima ZOOM názorně uvidíte, že agresivní rosomák dokáže pořádně vyděsit i ledního medvěda. Ostatně lední medvěd se má proč bát, existuje minimálně jeden zaznamenaný případ, kdy rosomák ledního medvěda porazil. K tomu mu pomáhají silné čelisti, ostré drápy a velké pětiprsté tlapy, s jejichž pomocí se může velmi obratně pohybovat na sněhu. Kromě toho má také v zadní části úst zvláštní stoličku otočenou o 90 stupňů dovnitř, díky čemuž lépe zpracovává zmrzlou potravu. Stisk jeho čelistí je tak silný, že snadno rozdrtí kosti velkých kopytníků.

Čtěte také: Wolverine má problém. Black Panther ho teď může za vteřinu přeseknout vejpůl

Navíc má velkou výhodu ve své silné, tmavé a mastné srsti, která je díky svým vlastnostem mrazuvzdorná. To ale pro rosomáka představuje i komplikaci. Jeho zimě odolná srst byla totiž dlouhou dobu terčem lovců kožešin a pytláků, jimž se kožich hodil coby perfektní materiál pro pokrývky či oděv. Kromě člověka je pro rosomáka nejobávanějším predátorem vlk. Mladší a méně zkušené jedince však dokáže zabít i medvěd či orel.

Zdroje: National Geographic / Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom