2. června 2024 07:05

Vynalézavý predátor vypadá jako shluk řas. Rozedranec proužkovaný loví tvrdě a nemilosrdně

Svět podivných tvorů – Rozedranec proužkovaný

Vypadá jako zcela nenápadný shluk řas. Když se k němu přiblíží ryba, objeví se na konci trsu cosi malého a masitého, co rybě může připadat jako potrava. Jakmile se k potenciální pochoutce přiblíží, stane se ale sama kořistí. Domnělý trs je totiž ve skutečnosti rozedranec proužkatý, zákeřný predátor s dokonalým maskováním.

Tuto mořskou rybu z řádu ďasů najdeme převážně v Indo-Pacifiku, přičemž je rozšířená na sever po Japonsko a na jih po Nový Zéland. Jeho tělo je pokryté dlouhými třásněmi, to je ale jen součást ochranného systému. „Navzdory chlupatému vzezření jsou ‚vlasy‘ ve skutečnosti kožními výrůstky či spinulami, které chrání rozedrancovo tělo, hlavu a ploutve,“ vysvětluje Nadia Aly, fotografka National Geographic.

Čtěte také: Nejjedovatější ryba na světě s hlavou jako krajta sužuje Chorvatsko. Jak ji ve vodě poznat?

Mnoho barev smrti

Rozedrancovo 18-22 cm dlouhé tělo využívá „chlupy“ jako ideální mimikry. Umožňují mu dokonale se skrýt mezi korály a trpělivě čekat na kořist. Barva těchto výrůstků se navíc časem může měnit, aby ryba snáze splynula s podkladem. U rozedrance najdeme celou škálu barev – oranžovou, hnědou, černou, často je dokonce posetý pestrými skvrnami či přerušovanými pruhy.

K lovu rozedranci pomáhá masitý přívěsek, který mu vyrůstá z čela. Vznikl z přeměněného prvního paprsku hřbetní ploutve a v proudu vody se svíjí jako červ. Jak to vypadá, když se ryba nechá touto návnadou ošálit, uvidíte v pořadu Svět podivných tvorů na Prima ZOOM. Rozedranec otevře tlamu, nadme se a vytvoří podtlak, kterým kořist nasaje. Jeho roztažitelná tlama mu umožňuje spolknout stejně velkou rybu, jako je on sám, takže rejstřík jeho jídelníčku je široký.

Zdroje: Florida Museum/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom