8. února 2024 07:05

Děsivý pavouk buduje nelítostné pasti. Podívejte se, jak neomylně lapí svou kořist

Jsou nenápadní a extrémně mrštní. Pavouci, v jejichž anglickém jméně trefně figurují padací dvířka, tráví většinu svého překvapivě dlouhého života uvnitř svých smrtících pastí.

Na sklípákovité (Ctenizidae) pavouky můžete narazit v mnoha koutech světa, včetně evropského Středomoří. Většinou ale musíte vědět, co přesně hledat. Ačkoli jsou totiž sklípáci podobně jako mnoho jiných pavouků velice šikovní umělci, jejich důmyslné architektonické výtvory zůstávají po většinu času co nejlépe skryté.

Čtěte také: Na Slovensku se rozmnožil obří chlupatý pavouk. Jeho kousnutí může způsobit problémy

Důvod k tomu je jednoduchý – na svou kořist útočí bleskově a ze zálohy a mechanismus podobný poklopu od kanálu jim slouží jako ideální způsob, jak nic netušící oběť lapit.

Dlouhé roky v jedné rouře

Stejně jako všichni pavouci příbuzní tarantulím mají i sklípáci silná, mohutná kusadla, která se pohybují nahoru a dolů, aby mohla kořist snadno a rychle bodnout. Krom toho jsou jejich chelicery neboli klepítka opatřená také bodci připomínajícími miniaturní hrabičky.

Právě díky nim jsou sklípáci schopní vyhloubit v zemi nebo ve svahu dokonale kulatou rourku. Z vykopané zeminy vždy uválí kuličku a tu pak vystrčí ven. Na hotové doupě pak s pomocí slin a pavučin umístí zátku. Jakmile zaschne, prořežou do ní kruhová dvířka, která ale v jednom místě stále zůstávají spojená se zbytkem zátky. Vznikne tak pant, který umožňuje, aby se dvířka bleskově otevřela a zase zaklapla. Pak už stačí na víko nahrnout zeminu a dokonalá past je hotová.

Doupě sklípáků může uvnitř vypadat různě. Někteří mají jen jedinou rourku, někteří si budují i vedlejší komůrku… tak či tak ale v tomto malém prostoru tráví spoustu času. Někteří sklípáci se totiž můžou dožít i dvaceti let a celý takto dlouhý život strávit schovaní ve svém tmavém doupěti, aniž by měli jakékoli nutkání vylézat ven. Tedy, samozřejmě až na okamžiky, kdy si na povrch sáhnou pro svou další kořist.

Zdroj: Pavouci-cz.eu, IUCN, Animalcorner.org, Insider

Mohli jste propásnout: Obrovský pavouk děsí lidi na Třinecku. Hledají ho všichni místní hasiči, nepomohly ani kamery

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom