6. ledna 2024 19:04

Australané chytili obřího pavouka, stane se živoucí zásobárnou jedu

Obří sameček sklípkance jedovatého, jednoho z nejjedovatějších pavouků na světě, bude pomáhat zachraňovat životy. Jeho vražedná zbraň poslouží k výrobě protijedu.

Sklípkance jedovatého (Atrax robustus), který dostal jméno Hercules, našli lidé v pobřežní oblasti asi 80 kilometrů od Sydney. Nebezpečný pavouk nejprve skončil na veterinární klinice, odtud ale putoval do Australského centra plazů (Australian Reptile Park) v Novém Jižním Walesu. Zdejší odborníci potvrdili, že jde o největšího samečka sklípkance jedovatého, jakého kdy díky veřejnosti získali.

Přečtěte si také: Nejjedovatější pavouk světa je smrtící hlavně pro lidi. Proč nezabíjí i ostatní savce?

Zatímco samečci tohoto pavouka běžně měří na délku jeden až pět centimetrů, Hercules má 7,9 centimetru. Samičky bývají obvykle větší, samečci ale mají několikanásobně silnější jed – a o ten tu jde.

Je to jako trefit jackpot

Sklípkanec jedovatý nedostal své jméno pro nic za nic, člověka totiž může bez problémů zabít pouhá kapka jeho jedu. Krátce po kousnutí se dostaví nepředstavitelné bolesti, následují problémy s dýcháním, polykáním, zmatenost, křeče, nevolnosti i zvracení a také nebezpečně vysoký tlak. Pokud člověk dostane vysokou dávku jedu, může zemřít už během několika hodin.

Účinný protijed se povedlo v Melbourne vyvinout v roce 1981, získává se totiž z krve králíků imunizovaných podáním malé dávky jedu. Od té doby, přestože sklípkanec kousne okolo 35 lidí ročně, už k žádnému úmrtí nedošlo.

„Jsme celkem zvyklí na to, že dostáváme velké sklípkance jedovaté, ale získat tak velkého pavouka jako Hercules je jako trefit jackpot,“ řekla deníku The Guardian Emma Teniová, chovatelka pavouků v Australském plazím parku. Nezvykle velký sameček podle ní bude produkovat velké množství jedu, který je čtyřikrát až šestkrát silnější než jed samičky.

Mohlo by vás také zajímat: Na Slovensku se rozmnožil obří chlupatý pavouk. Jeho kousnutí může způsobit problémy

Sklípkanec jedovatý se dělí s palovčíkem brazilským o titul nejjedovatějšího pavouka světa. Zatímco samičky se většinu času ukrývají v norách opředených hedvábnými pavučinami ve formě trychtýře, odkud takřka nevylézají, samečci jsou daleko aktivnější. Často se zatoulají i do městské zástavby a chovají se dost agresivně. Svými silnými kusadly dokážou prokousnout i lidský nehet.

Zdroj: ScienceDirect, The Guardian, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom