3. října 2024 12:05
Adam Vala

Obří roztomilý tučňák je zvířecí raritou. Váží víc než rodiče a každý den spořádá úctyhodné množství ryb

Většina dospělých tučňáků královských váží mezi 14 a 17 kilogramy. Pesto, mládě, které má teprve devět měsíců, už ale váží úctyhodných 23,5 kilogramu, čímž převyšuje i svoje rodiče. Na tenhle ptačí unikát se chodí dívat návštěvníci akvária v Melbourne a celá vědecká obec je z téhle těžké váhy mimo.

Na konci ledna 2024 byli ošetřovatelé v australském akváriu Sea Life Melbourne štěstím bez sebe, když se z vejce úspěšně vylíhlo mládě tučňáka královského. Tučňák byl pojmenován Pesto a stal se jediným mládětem tohoto druhu, které se ve zmíněném vodním světě za poslední dva roky narodilo. Po vylíhnutí vážil Pesto méně než půl kilogramu, od té doby ale roste o překot.

Tučňáčí celebrita

Akvárium informovalo na sociálních sítích, že Pesto momentálně váží neuvěřitelných 23,5 kilogramů, čímž převyšuje i většinu dospělých jedinců. Jak Pesto roste, zvětšuje se také jeho fanouškovská základna, která zůstává v očekávání, na jakou váhu se může mladý tučňák nakonec dostat. Pesto byl návštěvníkům poprvé ukázán v dubnu letošního roku, ale jeho popularita začala výrazně stoupat, až když mu ošetřovatelé uspořádali oslavu spojenou s odhalením jeho pohlaví. U tučňáků je totiž obtížné rozlišit samce a samici jen podle vzhledu, takže se pohlaví zjišťuje pomocí krevních testů, které ale zase není obvyklé dělat hned po narození.

Proč je tak velký?

Ačkoliv je nesporným důvodem Pestovy popularity jeho velikost, je na místě ptát se, čím je vlastně způsobena. Ošetřovatelé to v první řadě připisují jeho vydatné chuti k jídlu – denně spořádá více než 25 ryb – dalším důvodem jsou ale samozřejmě i geny. Jeho biologický otec Blake, jeden z největších a nejstarších tučňáků v akváriu, váží asi 17 kilogramů. Pesto je nicméně vychováván mladším párem tučňáků Hudsonem a Tangou, kteří se o něj vzorně starají. Oba však váží kolem 11 kilogramů, což činí Pesta ve srovnání s nimi obrovským.

Čtěte také: Detailní pohled do zobáku tučňáka odhaluje chřtán vesmírné příšery. Vše má ale vysvětlení

Momentálně je Pesto stále pokrytý hnědým chmýřím, ale v nadcházejících měsících mu doroste černé, bílé a oranžové peří, takže bude působit méně zvláštně v porovnání s ostatními dospělými jedinci. Jak poukazuje vedoucí vzdělávání v Sea Life Melbourne Jacinta Early, Pesto bude vypadat jako dospělý přibližně koncem roku 2024 a získá tím nejen na všeobecné eleganci, ale také na hydrodynamice.

Dospělý velký kluk

Se změnou srsti a dospíváním by nicméně Pesto mohl o část svojí hmotnosti přijít a ustálit se přibližně na 15-17 kilogramech. Tím se znovu zařadí blíže po bok standardně vzrostlých jedinců, o svou popularitu by ale neměl přijít. „Pesto pravděpodobně vždy zůstane velkým klukem,“ dodala totiž pro CNN ošetřovatelka Michaela Smale.

Zdroj: CNNSmithsonian Magazine, Sea Life Melbourne Aquarium

Video, které jste mohli minout: Žralok leopardí se dokonale maskuje. Podívejte se na jeho vychytralý lov

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský