10. listopadu 2023 06:00

Nezastavitelní hadi jsou postrachem USA. Podívejte se, jak pozřou i aligátora

Pohled na souboj aligátora a obrovského hada je fascinující a děsivý zároveň. Krajta tmavá přitom v USA hraje s místními aligátory hru o přežití. Vzájemné zápasy může vyhrát kdokoli z nich a jde tu o vše. Kdo prohraje, obohatí svému soupeři jídelníček.

Krajta tmavá (Python bivittatus) je v USA nezvaným hostem. Tenhle obrovský, často víc než 4metrový had je doma v jihovýchodní Asii a libuje si ve vodě, takže ji najdeme hlavně v okolí různých řek a jiných vodních zdrojů. Především pak v mokřadech a mangrovových porostech.

Není divu, že se jí teď tolik daří na Floridě. Místní úřady si s tímhle zavlečeným druhem nevědí příliš rady. První krajty tmavé se na svobodu dostaly zřejmě během hurikánu Andrew, který v roce 1992 mimo jiné srovnal se zemí i několik zařízení, kde tyto hady chovali. Teď ve velkém decimují původní druhy a s aligátory, kterým v potravním řetězci konkurují, se zuřivě perou o místo v ekosystému. A někdy dokonce doslova.

Souboj krajty a aligátora

Krajta se samozřejmě může stát zpestřením aligátořího jídelníčku. Ale velcí hadi naopak někdy útočí na drobnější aligátory, zvládnou je chytit, zabít… a pozřít.

Bohužel pro krajty tahle svačinka někdy nekončí úplně dobře. Aligátoři mají totiž velice ostré drápy a občas jimi způsobí hadům nepříjemná a mnohdy i smrtelná vnitřní zranění. Úmrtí z přecpání aligátorem ale nejsou častá dost na to, aby to jakkoli zregulovalo tamní rychle nabývající krajtí populaci.

Krajty se na Floridě totiž množí až neuvěřitelně dobře. Není to tak dlouho, kdy tam objevili hnízdo s rekordní snůškou 92 vajec. Dostat jejich populaci pod kontrolu je úkol, jehož řešení zatím Američanům uniká, a je otázkou, jestli se proti invazi těchto gigantických hadů v tuhle chvíli ještě vůbec něco dělat dá.

Zdroj: National Geographic, US Geological Survey, Greenmatters.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom