16. června 2023 06:00

Největší had Afriky sežere antilopu i krokodýla. Podívejte se, jak se vrhne na kořist

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (2) - Krajta písmenková a králík

Masivní had dokáže pozřít opravdu extrémně velkou kořist a nezalekne se ani antilopy nebo krokodýla. Ačkoli se jedná o škrtiče, na svou oběť útočí nejprve kousnutím.

Největší had Afriky a jeden z největších hadů světa se plazí téměř všemi biotopy, jaké v Africe najdeme. Nevadí mu ani lesy, ani pouště, důležitý je pro krajtu písmenkovou zdroj vody. Jde o samotáře, který se pohybuje na území 5 km čtverečních. Mladší jedinci pohybem aktivně vyhledávají jídlo, ti starší vědí, že si na kořist mohou v klidu počkat ve své noře.

Krajta si poradí s antilopou i krokodýlem

Jakmile je kořist blízko, stačí krajtě písmenkové bleskurychle vyrazit, zaklesnout do zvířete zuby a ovinout se kolem místa, kde se zakousla. Následně začne škrtit svým tělem, přičemž kořisti způsobí srdeční zástavu. Lov tohoto pozoruhodného hada můžete vidět v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom. Krajta dokáže spořádat kořist do velikosti antilopy, nejsou jí ale cizí ani divoká prasata, v případě potřeby dokáže skolit i krokodýla.

Čtěte také: Farmář našel polomrtvou krajtu. Z tlamy jí koukala kozí kopýtka, plaza neslo sedm lidí

V závislosti na velikosti kořisti může trávit potravu celé týdny. Po tu dobu je zranitelná, a tak raději vyhledává úkryt. Jakmile dotráví a vyloučí výkaly, může se vydat zase na lov. K tomu krajtě pomáhají tepločivné jamky na hlavě. Díky nim dokáže kořist zaznamenat i během noci za té největší tmy. Aktivní je přitom kteroukoli denní dobu, typické je pro ni i vyhřívání se na slunci. Za jak dlouho se vyhřeje, záleží samozřejmě na její velikosti. Krajta písmenková dorůstá až 6 metrů a dosahuje váhy i 100 kg.

Zdroj: Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom