7. července 2024 07:00

Největší jedovatý had světa si na kořist rád počká. Podívejte se na jeho nelítostný zásah

Extrémní hadi S1 (2) - Zmije gabunská

Obrovská zmije má perfektní výbavu k lovu. Její úspěšnost je 90 procent.

Gigantického hada máme obvykle tendenci považovat za nejedovatého škrtiče, toto pravidlo ale neplatí vždy. Například zmije gabunská je největším jedovatým hadem na světě, její délka dosahuje až dvou metrů a váha může být až 11 kg. Jedové zuby zmije gabunské jen tak nepřehlédnete, měří až 5 cm. Přes značné tělesné rozměry je však až nepříjemně snadné celého hada přehlédnout, zmije gabunská má totiž díky ochrannému zbarvení perfektní maskovací schopnosti.

Čtěte také: Brňany vyděsil had v paneláku. Zasahovala policie i herpetolog, plaza si vzal do své péče

Neviditelný zabiják

„Neuvidíte ji, dokud neudeří a vy necítíte bolest,“ shrnuje loveckou metodu zmije gabunské Raymond Covington, expert na odchyt divoké zvěře z Jižní Karolíny. Tato zmije nijak nespěchá, trpělivě číhá na svou kořist, jak uvidíte v pořadu Extrémní hadi na Prima ZOOM. Zároveň jí stačí jen malá kořist. Zpravidla má políčeno na malé savce a ptáky.

Zmije gabunská se ani příliš namáhat nepotřebuje. Díky bezpočtu otřesových senzorů a schopnosti vnímat teplo se jedná o neomylného predátora, který loví bez chyb či zaváhání. V hlubokých deštných pralesích rovníkové Afriky, kde je doma, jí stačí trocha trpělivosti a hemotoxický jed, jenž způsobuje pokles krevního tlaku, ztrátu srážlivosti krve a nekrózu.

Zdroje: ABC/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský