26. června 2024 14:15

Nejošklivější pes na světě: Prohlédněte si oficiálního vítěze letošního ročníku

Soutěž o nejošklivějšího psa světa je v USA velmi oblíbená. I díky tučné první ceně, která v přepočtu činí pěkných 115 tisíc korun.

Letošním nejošklivějším psem světa se stal osmiletý pekinéz Wild Thang. Jeho jméno v doslovném překladu znamená „Divoký Thang“, evokuje ale schválně nářeční podobu výrazu Wild Thing – divoká věc. A při pohledu na něj pochopíte, jak dobře pro něj jeho majitelé tohle jméno vybrali.

"Zošklivěl" po nemoci

Wild Thang se narodil jako úplně běžné štěně; za jeho neobvyklý vzhled může virus. Onemocnění, které prodělal, ho málem zabilo. Sice se z něj nakonec vyléčil, ale nikoli bez následků – od té doby mu jazyk neustále visí z úst v kuriózním úhlu a přední nohy používá trochu jako ploutve. Jeho rozčepýřené, neudržované chlupy, které mu propůjčují vzhled křížence yettiho a mopu, mají ovšem už na svědomí jeho majitelé.

Svému pejskovi prý holí jen bříško, jinak Wild Thang nikdy žádný sestřih nedostává. V těžké konkurenci, kterou tvořil třeba mops s kolečkovým křeslem nebo rozčepýřená bílá kříženka čínského naháče, zvítězil bez problémů.

V ošklivosti je krása?

Různé deformity způsobené buď genetickými odchylkami, nebo úrazy a nemocemi, jsou u finalistů soutěže World’s Ugliest Dog velice běžné.  Organizátoři ale neustále opakují, že cílem soutěže není pejsky zesměšňovat, ale naopak ukázat, že i v ošklivosti se skrývá krása a milá psí duše je vděčná za každé pohlazení.

Mohlo by vás zajímat: Prase Fešák Hubert si užívá vycházky jako pes. Být jeho otrokem je v pořádku, říká majitelka

Podivuhodné klání pořádají v Petalumě v americké Kalifornii v této podobě už od roku 1970 a zúčastnit se ho mohou psi z celého světa. Nejčastější jsou tu ale soutěžící ze Spojených států.

Zdroj: CNN, AP, The Guardian.

Video, které jste mohli minout: Stříhat, nebo nestříhat? Klasická otázka, která v létě trápí většinu majitelů psů

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský