23. prosince 2023 06:00

Paviáni chovají domácí zvířata. Podívejte se, jak si ochočí štěně

Evoluce v pohybu S1 (2) – Pavián pláštíkový a jeho pes

Primáti mají k lidem čím dál blíž. Kromě výroby nástrojů a schopnosti se naučit znakovou řeč si přivlastnili také chov psů.

Pavián pláštíkový se nejlépe cítí v početné tlupě. Ta může činit až 100 jedinců sjednocených pod nadvládou jednoho dominantního samce, jenž má takovou autoritu, že rvačku mezi jinými samci dokáže ukončit jedním jediným gestem, pohledem nebo hlasovým projevem. Dorozumívacích zvuků mají paviání na 60, což se dá počítat za relativně komplexní jazyk. Kromě toho disponují jistou zvláštností, a tou je chov domácích mazlíčků.

O přátelství druhů

U paviánů pláštíkových není neobvyklé, že je doprovází smečka psů. Paviáni, kteří konzumují rostliny i živočichy, obstarávají psům zbytky potravy. Psi zase brání „své“ paviány proti jiným predátorům, a tak tvoří jednu kompaktní skupinu. Přitom nejde vždy jen o symbiotický vztah, v některých případech slouží psi paviánům skutečně jako mazlíčci. V pořadu Evoluce v pohybu můžete vidět samici, která trpí nedostatkem mláďat, a tak si pro sebe ukořistí štěně, o něž začne pečovat.

Čtěte také: Z chovatelů si dělají dobrý den. Uprchlý makak na Děčínsku se před štábem procházel na střeše

Ostatně paviáni mají zvláštní smysl pro početnou rodinu. Každý samec má svůj vlastní harém až o deseti samicích, ty si navíc sám vychovává od jejich dětství. Početné skupině se nějaká ta opora o psí smečku hodí, nicméně i bez ní je pavián hodně odvážné a udatné zvíře, které se ničeho jen tak nezalekne. Jeho územím jsou skalnaté hory Etiopie, Súdánu a Arabského poloostrova, kde se ve velkém počtu pohybuje po zemi. Ne, že by neuměl šplhat, není ale příliš obratný.

Zdroje: African Wildlife/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom