3. května 2024 16:20

Nejhlubší podmořská jáma světa má na dně podivný labyrint

Nová měření ukázala, že je dno podmořského závrtu minimálně 420 metrů pod hladinou. Hloubka ovšem zdaleka není to jediné, co k jeskynnímu útvaru vědce přitahuje.

O existenci svislé jeskyně s názvem Taam Ja‘, což v mayštině znamená hluboká voda, lidstvo ví už od roku 2003, kdy ji v Mexiku našel jeden z místních potápěčů. Odborníci ji ale podrobněji zkoumali až v roce 2021. Její obrovská hloubka je už tehdy zaskočila.

Čtěte také: Podívejte se na pláže s nejmodřejší vodou světa. Nejvíce jich najdete v Evropě

Nová měření ale ukázala, že jde dokonce o nejhlubší svislou jeskyni, která se kdekoli na světě pod mořskou hladinou nachází, protože minimálně o 146 metrů překonala i legendární Dračí díru v Jihočínském moři.

Kabel byl na měření příliš krátký

Na dno Taam Ja‘ se pochopitelně ještě nikdo nepodíval. Nedostaly se tam ani speciální sondy,  jejichž pomocí vědci hloubku modré jámy měřili. Vědci zatím došli k hloubce 420 metrů, ve skutečnosti bude ale závrt zřejmě ještě hlubší. Odborníci totiž nemají k dispozici delší kabel, na který by měřící zařízení zavěsili.

Sonda nicméně dokázala odhalit několik zajímavostí. Například, že teplota a slanost v hloubce 400 metrů odpovídají hodnotám naměřeným v Karibském moři a okolních pobřežních lagunách. Podle vědců by tak Taam Ja‘ mohla být spojená s oceánem zatím neprozkoumaným a skrytým labyrintem podmořských jeskynních chodeb. Odborníci proto doufají, že se jim Taam Ja‘ povede brzy prozkoumat důkladněji.

Zdroj: Frontiers in Marine Science, WHOI, Phys.org

Video, které jste mohli minout: Podivná modrá stvoření zaplavila pláže v Kalifornii. Vědci vysvětlili příčinu jejich zjevení

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom