26. srpna 2024 07:05
Adam Vala

Jaký je rozdíl mezi mořem a oceánem? Vyplatí se ho znát

Ne každá velká masa vody je rovnou oceán. Čím se ale liší od moře, když na sebe přímo navazují?

Když stojíme na pláži a hledíme na nekonečnou vodní plochu, často přemýšlíme: „Je to moře, nebo oceán?“ Ačkoliv tyto pojmy často zaměňujeme, jejich význam a charakteristiky se výrazně liší. Pojďme si proto oceány i moře nejprve představit, než vám vysvětlíme rozdíly.

Oceán: Království vody

Oceán je podle NOAA nejrozsáhlejší vodní těleso na Zemi, které pokrývá téměř 71 % povrchu naší planety. Existuje pět hlavních oceánů – Tichý, Atlantský, Indický, Severní ledový a Jižní. Tyto gigantické masy slané vody jsou tak rozlehlé, že oddělují kontinenty a jsou domovem neuvěřitelného množství života. Oceány jsou hluboké a nezkrotné, s průměrnou hloubkou kolem 3 800 metrů, ale v místech jako Mariánský příkop mohou dosahovat hloubky přes 11 kilometrů. Tyto vody mají zásadní vliv na klimatické podmínky a počasí na celé planetě, což z nich činí klíčový prvek zemského ekosystému.

Moře: Menší bratři oceánů

Na rozdíl od oceánů jsou moře podle definice portálu Ocean Clock menší a částečně uzavřené vodní plochy, které jsou často propojené s oceány. Přestože jsou součástí oceánského systému, jejich velikost, hloubka a charakteristiky se mohou výrazně lišit. Moře jsou obklopena pevninou – částečně nebo zcela – což je odlišuje od širých oceánů. Moře mají obvykle nižší salinitu než oceány, protože do nich ústí řeky, které přinášejí sladkou vodu. Vzhledem ke své poloze a uzavřenosti jsou moře často teplejší a jejich vody méně divoké než vody oceánů. Příkladem může být Středozemní moře, které je obklopené Evropou, Asií a Afrikou a je proslulé svým mírným podnebím a bohatou historií.

Čtěte také: Podmořské UFO: Svědci popsali, jak vypadá a co už stáhlo do hlubiny

Jak je tedy rozlišit?

Zjednodušeně řečeno, oceán je obrovský a otevřený prostor, který obepíná kontinenty a formuje globální klima. Moře jsou naopak menší, částečně uzavřené vodní plochy, často propojené s oceány a obklopené pevninou. Zatímco oceány tvoří základ našeho planetárního vodního systému, moře mají blíže k lidským civilizacím a jejich historie je neoddělitelně spjata s rozvojem lidské kultury. Ať už se ale díváte na širý oceán nebo na poklidné moře, obě tyto vodní plochy jsou nádhernými a životodárnými součástmi naší planety. Každá z nich hraje svou unikátní roli v přírodě i v našich životech.

Zdroj: National Ocean Service, Ocean Clock

Video, které jste mohli minout: Mrazivé záběry: Na leteckém dni se zřítilo letadlo do moře. Pilot se nemohl katapultovat

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský