26. června 2024 07:05

Úžasný nález: Monstrum z ledových moří je starší než dinosauři

Odborníci fosilní důkaz o existenci pradávného ještěra našli už v roce 1978, teprve nová analýza ale odhalila jeho význam. Je totiž starý neuvěřitelných 246 milionů let.

Jde sice o jeden jediný obratel, i ten ale pro paleontology zkoumající pradávná monstra znamená revoluci v tom, co vědí o nothosaurech. Tahle pradávná masožravá mořská monstra jsou velice podobná známějším plesiosaurům, na rozdíl od nich ale ještě neměla ploutve.

Jejich končetiny byly podobné pádlům a ačkoli tito ještěři zřejmě trávili ve vodě podstatnou část dne, rozhodně v ní nebyli neustále. Jejich styl života by šel dobře přirovnat k tomu, jaký dnes vedou tuleni, a dokonce i jejich strava byla podobná.

V počátku věku dinosaurů

Odborníci ale pochopitelně mají o těchto pradávných monstrech jen omezené množství informací. Nothosauři koneckonců obývali planetu v dobách před více než dvěma sty miliony let, kdy všechny kontinenty ještě tvořily Pangeu, kterou obtékalo jedno velké „moře všech moří“, Pantalassa.

„Nothosaurus, kterého jsme našli na Novém Zélandu, je ještě o 40 milionů let starší než všechny dosud známé fosilie vodních plazů, které jsme na Jižní polokouli objevili,“ uvedl Benjamin Kear z Univerzity Uppsala ve Švédsku, který výzkum vedl. Zatímco v minulosti paleontologové fosilie nothosaurů nacházeli na místech, která tvořila severní pobřeží Pangey, Nový Zéland byl na pobřeží jižním. Odborníci tak museli upravit vše, co prozatím o výskytu nothosaurů věděli.

Mohlo by vás zajímat: Ohromující objev z pravěku: Malí chlapci zřejmě narazili na „svatý grál“ dinosaurů, jásá vědec

Nové modely ukazují, že se nothosauři rozšířili z oblasti u rovníku oběma směry, jak na sever, tak na jih, ve zhruba stejné době, kterou začíná takzvaný věk dinosaurů,“ vysvětlil Kear. „Tuto dobu charakterizovalo extrémní globální oteplení, což umožnilo, že se těmto vodním plazům dařilo i na pólu.“

Odborníci nyní doufají, že se jim povede na Novém Zélandu najít další fosilní pozůstatky, které jim o těchto dávných monstrech prozradí ještě více.

Zdroj: Current Biology, Eurek Alert, Biodiversity Heritage Library.

Video, které jste mohli minout: Ohromující objev z pravěku: Malí chlapci zřejmě narazili na „svatý grál“ dinosaurů, jásá vědec

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský