6. dubna 2024 13:04

Gigantická dinosauří lebka láme rekordy. Pravěký predátor měl velikost autobusu

Pravěký predátor o velikosti prostředku městské hromadné dopravy sice brázdil oceány před mnoha miliony let, dokáže nás ale zaskočit i dnes. Nebývale zachovalé kosterní pozůstatky gigantického mořského plaza se naposledy objevily u anglického pobřeží.

Pliosaura v roce 1839 objevil a popsal paleontolog Richard Owen. Jednalo se o 10-13 metrů dlouhého mořského plaza podobného krokodýlovi, s krátkým krkem a mohutnými čelistmi. Ty byly vybaveny velkými, ostrými a v průřezu trojúhelníkovitými zuby. Jeho potravu tvořili hlavonožci, ryby, větší druhy či jiní mořští plazi. Předpokládá se, že dokázal vyvinout značnou rychlost.

Čtěte také: Převratná teorie o vyhynutí dinosaurů. Smrtící úder zasadil praještěrům dosud opomíjený faktor

Světový rekord

Pravěké oceány pliosaurus brázdil před 150 miliony let v období svrchní jury, jeho pozůstatky ale bývají nacházeny na Špicberkách, poblíž Argentiny, v ruském Povolží nebo u pobřeží Anglie. Právě tam, poblíž zálivu Kimmeridge Bay, se v roce 2022 objevila gigantická lebka pliosaura. Téměř půltunová lebka měří skoro 2 metry na délku a čítá 130 ostrých zubů. U senzačního objevu byl přítomen i známý přírodovědec David Attenborough.

„Nejen, že nám lebka poskytne o těle nejvíc informací, také je nejkřehčí. Poskytuje takové detaily, jaké je velmi vzácné najít,“ komentoval Attenborough nebývale zachovalý kosterní pozůstatek pliosaura, jehož celé tělo mohlo být velké jako dvoupatrový autobus. Lebka nyní patří pod správu Britského muzea, které se podle Guinnessovy knihy rekordů nyní pyšní nejucelenější dinosauří lebkou.

Zdroje: BBC/CNN

Pravěký mořský predátor:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom