19. února 2024 13:55

Děsivý nález na pláži. Lidé se báli, že moře vyplavilo monstrum

Návštěvníky pláže vyděsila vysušená mumie ležící v písku. Pátrání prokázalo, že jde o známého mořského savce.

Mrazivý pohled se naskytl návštěvníkům ostrova Hilton Head Island u pobřeží Jižní Karolíny. Při procházce po pláži narazili na kostru připomínající mumifikované tělo delfína, které v písku pomalu vysychalo celé týdny, možná měsíce. Nálezci podivné mrtvoly informovali neziskovou organizaci Lowcountry Marine Mammal Network (LMMN), která se věnuje šíření informací o mořských savcích u pobřeží Jižní Karolíny.

Mohlo by vás zajímat: Stovka kytovců utvořila srdce a vrhla se vstříc smrti. Video zachytilo chování, které vědci nechápou

Na místo dorazila mořská bioložka Amber Kuehnová, aby odebrala vzorky kůže a zubů k dalšímu zkoumání, než bude tělo na pláži pohřbeno. „Ve skutečnosti tělo nebylo mumifikované, bylo prostě rozložené,“ řekla Kuehnová. Úroveň rozkladu ale podle ní byla neobvykle vysoká, což na návštěvníky pláže působilo strašidelným dojmem. Na rozdíl od jiných podobných nálezů také tato mrtvola unikla pozornosti mrchožroutů a zůstala tak zcela neporušená.

Podle všeho patřily pozůstatky na pláži delfínu skákavému (Tursiops truncatus), který je poměrně hojným mořským savcem. Tělo měřilo 2,4 metru a podle Kuehnové bylo účinkům slunce a písku vystaveno několik týdnů. Podle britského odborníka na velryby a delfíny Ericha Hoyta je ale pravděpodobné, že jsou ostatky delfína staré několik měsíců. Je také možné, že delfín uhynulý vyschnul někde jinde a moře ho na pobřeží Hilton Head Islandu následně vyplavilo.

Přečtěte si také: Divné chování delfínů u chorvatských břehů vzbuzuje obavy. Vědci vyslali důrazné varování

Příliš dlouhý skok?

K úmrtí delfína mohl přispět jeden rys chování tohoto druhu. Malé skupiny delfínů skákavých byly již dříve pozorovány, jak se u pobřeží Jižní Karolíny vynořují na břeh a vytlačují přitom na souš mořské ryby. Podle Hoyta pak bezmocnou kořist pak z pláže v podstatě „sesbírají“ a vrací se s ní do vody. Pokud se ale některý jedinec vrhne příliš daleko, nedokáže se už vrátit zpět, uvízne v písku a zemře.

Delfíni skákaví jsou skvělí plavci a své druhové jméno získali podle své oblíbené činnosti, kterou jsou skoky nad vodu. Rádi se honí s loděmi, dosahují přitom rychlosti až 50 km/h. Nad hladinou zvládnou skoky až 10 metrů dlouhé a 4-5 metrů vysoké.

Zdroj: Live Science, National Geographic

Mohli jste minout: Největší masakr na Faerských ostrovech v historii. Lovci za den usmrtili 1400 delfínů

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom