Máte alergii na kiwi? Co za ni může
Mluvíme-li o alergiích na kiwi, máme na mysli kiwi – ovoce, nikoliv novozélandské ptáky kivi.
Co je to kiwelin
„Za komunistů bylo všechno,“ vzpomíná nostalgicky důchodkyně hlídající vnoučka na pískovišti. „Opravdu?“ Podiví se vedle sedící mladá maminka. „A že jsme nikdy neměli kiwi,“ podotkne v následující větě a vyslouží si pohled, který by nejraději vraždil. Čeština má pro plod aktinidie lahodné a pro novozélandského nelétavého ptáka podobné označení. Kiwi – kivi.
Dužina tohoto exotického, mírně plstnatého ovoce se svěží chutí obsahuje celou řadu proteinů a jeden z těch nejčastějších se jmenuje nepříliš kreativně, kiwelin. Je to právě on, který nese odpovědnost za alergii na kiwi, přičemž první alergická reakce na kiwi byla popsána až roku 1985 a nebyla spojena s kiweliny, neboť ty byly popsány až o 24 let později.
Není kiwi jako kiwi
K čemu je dobrý „alergický“ protein
Abychom pochopili, k čemu je (rostlinám) dobrý kiwelin, je nutno zmínit způsob, kterým houby napadají rostlinné buňky. Zjednodušeně řečeno, houby umí vypustit do prostředí buněk kyseliny, které potlačují produkci některých obranných látek. A jak vědí vojenští stratégové, čím je slabší obrana, tím úspěšnější může být útok. Kiweliny, jakkoliv by k této úvaze mohlo jejich pojmenování vést, nejsou jen v kiwi, ale například i v kukuřici. A právě tady vědci prokázali, že přítomnost kiwelinů snižuje úspěšnost napadení snětí kukuřičnou.
V praxi tento jednoduchý (byť ve skutečnosti ve světle rostlinné fyziologie velmi komplikovaný) vztah ukazuje na neuvěřitelnou, a lidmi v podstatě stále jen velmi povrchně poznanou složitost přírodních jevů a vzájemně se ovlivňujících návazností. Na jednu stranu lidské alergické reakce a na druhou potlačení vlivu zhoubných patogenů.
Dnes jsou plody aktinidie běžně dostupné, staly se součástí ovocných salátů a bez problémů si na internetu můžete koupit sazenice. Dřeviny, původem z lesních porostů v Číně, se ve velkém začaly pěstovat od roku 1904, kdy byla na Nový Zéland dovezena semena. V roce 1924 byl zahradníkem Haywardem Wrightem získán kultivar 'Hayward', který je dosud nejšířeji pěstovaným.
Text: Topi Pigula