26. března 2024 16:10

Nejroztomilejší mládě roku 2024? V řecké zoo se narodil vzácný hrošík liberijský

Hrošíci liberijští jsou ohroženým druhem a vůbec není jednoduché je v zajetí odchovat. Nový přírůstek udělal chovatelům radost, která nám v České republice mimochodem není neznámá.

Sameček hrošíka liberijského (Choeropsis liberiensis), který ještě čeká na pojmenování, se narodil v zoologické zahradě Attica Zoological Park v řeckých Athénách v polovině února roku 2024. Mládě tohoto druhu se tam povedlo odchovat poprvé po 10 letech. Když se narodil, vážil hrošík jen sedm kilogramů, od té doby už ale dalších sedm stihl přibrat. Váhu bude nabírat rychle, hrošíci liberijští jsou oproti běžným hrochům sice malí, ale i tak v dospělosti váží až 270 kilogramů.

Pocházejí z mokřadů a deštných lesů Západní Afriky. Domorodci jim říkají nigbwe a jde mimochodem o noční tvory. Většinou neměří na délku víc než dva metry a i když jde o ohrožený druh, v Libérii je bohužel ilegálně loví na maso a jejich populaci ovlivňují i pytláci. Hlavním problémem, kterému hrošíci čelí, je ale úbytek přirozeného habitatu. I za to jsou zodpovědní lidé.

Mládě máme i v ČR

Jedinců tohoto ohroženého druhu v současnosti žije ve volné přírodě jen asi 2 nebo 3 tisíce, a odchovat se je proto snaží zoologické zahrady po celém světě. Je to ale velice komplikovaný úkol. Samička vyvádí jen jediné mládě a v zajetí chybí samci. I proto je také každý nový sameček celosvětovou událostí. V roce 2023 se navíc v zoo po celé planetě narodilo jen 12 mláďat a ne všechna přežila.

Přečtěte si také: Převléká se za lišku, aby se postarala o osiřelé mládě. Občas mi padá brada, vtipkuje žena

Jedním z těch, kterým se daří dobře, je mimochodem hrošík, který se v prosinci roku 2023 narodil v České republice. Odchovat se ho povedlo v Zoo Dvůr Králové a šlo o první mládě po celých 15 letech. Je to navíc také sameček, o to větší z něj mají chovatelé radost. Samozřejmě se o něm psalo i v zahraničním tisku. Hrošík dostal jméno Mikuláš a vídat ho v zoo můžete už od poloviny ledna 2024.

BBC, Reuters, AP, Zoo Dvůr Králové

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom