17. října 2022 16:00

Nejznámější můra světa má příšernou pověst. Sama ale doplácí na smrtelný hřích

Nejznámější můra na světě má mezi pověrčivými lidmi nevalnou pověst. Opravdu si ale své děsivé jméno zaslouží?

Setkání s lišajem smrtihlavem jsou podle starých pověstí jednou z posledních věcí, kterých se člověk dočká. Zejména v minulosti pověrčiví lidé věřili, že ďábelský smrtihlav je znamením velkého neštěstí a přináší smrt. Mohla za to především kresba připomínající umrlčí lebku, která jednomu z největších evropských motýlů dala nejen jméno, ale i punc symbolu zla.

Setkat se v České republice s lišajem smrtihlavem je přitom opravdová vzácnost. Jak vysvětluje i dokumentární série Zvířata se zlou pověstí na Prima ZOOM, domovem nočních můr je totiž převážně Afrika a jihozápadní Asie. Šťastlivci na ně však mohou zřídkakdy narazit i v teplejších koutech Evropy, odkud podnikají pravidelné migrace i do našich luhů a hájů. Díky tomu, že se jedná o velmi zdatné letce, dokážou překonat i vzdálenost až 4 500 km.

Kvůli medu riskuje život

Jako jeden z mála lišajů nemůže kvůli krátkému a tuhému sosáku sát nektar z květů přímo za letu. Ve své nejaktivnější době, mezi soumrakem a půlnocí, tak vyhledává potravu zejména mezi svými oblíbenými květy zimolezu, jasmínu či brambor. Nic se však u něj nevyrovná chuti medu, pro který je ochoten dokonce riskovat i svůj život. Za sladkou a lepkavou pochoutkou se totiž vydává přímo do úlů plných tisíců rozlícených včel.

Častokrát je tak pro něj medová výprava tou poslední. Ačkoli je nezvaný host a zloděj v jednom vykutálený a včely se snaží obelstít vypuštěnými feromony s podobnou vůní, jako má včelstvo, ne vždy mu skočí na lep. V případě, že vetřelce odhalí, jsou rozzuřené dělnice schopné svými žihadly lišaje usmrtit.

Zdroj: Discover Wild Life

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom