23. dubna 2024 15:05

Levhart loví v absolutní tmě. V unikátním videu jde po smečce paviánů

Na záběrech, které uvolnila britská BBC v rámci nové dokumentární série, je mimo jiné dobře vidět, že kočkovité šelmy mají skutečně vynikající noční vidění.

Bez výkonné noční kamery by nebylo tyto záběry možné vůbec pořídit. Levhart skvrnitý (Panthera pardus pardus) na nich v naprosté tmě zcela neomylně přeskakuje z větve na větev ve zhruba dvacetimetrové výšce v honu za panikařící kořistí v podobě smečky paviánů (Papio cynocephalus).

Čtěte také: OBRAZEM: Skrytý ráj se odhaluje světu. Poznejte „ptačí oceán“ či surrealistické zahrady

Zázračný zrak

Video, které uvolnila britská BBC v rámci propagace své nové série Savci s Davidem Attenboroughem, je jediné svého druhu. Natočili ho v africkém pralese a vědci jsou z něj právem nadšení. Zachytit něco podobného je totiž nesmírně komplikované. „Levharti loví většinou v naprosté tmě. Pokud jen trochu svítí měsíc, radši počkají, dokud nezapadne, aby měli výhodu,“ uvedl producent Stuart Armstrong.

Levhartí oči jsou na noční lov specializované, a to díky reflexní vrstvě, kterou mají mezi sítnicí a cévnatkou oka. Říká se jí Tapetum lucidum. „Levhartí zrak je tak skvělý, že šelma dokáže skákat z větve na větev, dokonale odhadnout vzdálenosti. Musím říct, že je to naprosto úchvatný pohled,“ řekl Armstrong.

Samozřejmě, pro smečku paviánů druhu babuin, z nichž se jeden nakonec stal levhartovou kořistí, to nijak příjemný zážitek nebyl. Paviáni jsou denní tvorové, tapetum lucidum nemají. Do korun stromů se na noc uchylují, aby byli v bezpečí před predátory. V případě útoku levharta jim to ale bohužel nijak nepomůže. Tehdy jim nezbývá, než se spolehnout na jiný smysl: vynikající sluch.

Zdroj: BBC, Primate.wisc.edu, PetaPixel.com

Video, které jste mohli minout: Lvice jsou nelítostnými zabijáky

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom