9. září 2024 12:50
Adam Vala

Lev chtěl přeplavat řeku a vrhnul se na něj hroch. Napínavý duel se povedlo natočit

Scénu, která připomínala napínavý dokument o přežití v divočině, natočil zkušený průvodce. Lví samec se pokusil překonat řeku, když ho začal pronásledovat rozzuřený hroch.

V živočišné říši by si málokteré zvíře trouflo postavit se lvovi. Přesto, navzdory tomu, co nás učí pohádky, lvi nejsou nezpochybnitelnými vládci džungle. Existuje několik živočišných druhů, které se lvům bez ostychu postaví na odpor, a jedním z nich je hroch. Nevěříte? Nedávné video ze Zambie zachycuje fascinující souboj právě mezi rozzuřeným hrochem a lvem. Tipnete si, kdo vyhraje?

Napínavý okamžik u řeky Luangwa

Incident se odehrál na řece Luangwa a byl zachycen průvodci ze společnosti Shenton Safaris, kteří video sdíleli na Facebooku. Zkušený průvodce Patrick a jeho hosté byli svědky toho, jak se samec lva pokoušel přeplavat řeku, když ho nečekaně napadl velký hroch. Lev se v ohrožení života pokoušel co nejrychleji dostat na druhý břeh, zatímco jej rozzuřený hroch hbitě pronásledoval.

Ačkoli by se mohlo zdát, že hroch není ideální plavec, skutečnost je jiná. Namísto plavání umí hroši běhat po dně řeky, takže dokážou vyvinout opravdu velkou rychlost. I kvůli tomu jsou podle magazínu Discover Wildlife hroši považováni za jedno z nejnebezpečnějších zvířat na světě, což podtrhuje statistika, podle které mají na svědomí až 500 lidských obětí ročně. Jejich teritorialita je hlavním důvodem, proč často napadají lodě, které nic netušíc vniknou do jejich revíru.

Srovnání sil: Lev versus hroch

Ačkoliv je lev respektovaným predátorem, co se týče síly a velikosti, na hrocha zkrátka nemá. Zatímco dospělý samec lva může vážit až 190 kilogramů a dorůst výšky kolem jednoho metru v kohoutku, hroch je skutečným gigantem. Dospělý jedinec hrocha může vážit přes 1 500 kilogramů a měřit více než 1,5 metru v kohoutku. Hroši jsou sice většinou býložravci, živí se převážně trávou a rostlinami, ale byly zaznamenány případy, kdy jedli maso, a dokonce i jiné hrochy.

Pokud vás hroši ještě neděsí dost, měli byste také vědět, že jejich pot má jasně červenou barvu. Naštěstí to ale skutečně není krev jejich obětí. Červený pot slouží jako přirozená ochrana proti slunci a bakteriím, takže minimálně v tomto ohledu můžete zůstat v klidu.

Čtěte také: Tragická smrt: Lev zabil svého ošetřovatele. Muž se o něj staral od jeho narození

Šťastný konec pro lva

Nebudeme vás ale už déle napínat – naštěstí pro lva tento příběh skončil šťastně. Podařilo se mu rychle uniknout na břeh a vyváznout bez zranění. Přestože jsou lvi a ostatní velké kočky překvapivě dobrými plavci, střet s hrochem není pro žádného predátora žádoucí. Tento fascinující incident je pak připomínkou, že příroda je plná nečekaných zvratů, a že i král zvířat si musí dávat pozor, aby nepřišel do křížku s těmi, kdo ve skutečnosti ovládají jeho teritorium.

Zdroj: Shenton SafarisDiscover Wildlife

Video, které jste mohli minout: Vzácný hrošík liberijský se narodil v richmondské zoo. Je to holka, vzkazují

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský