5. srpna 2024 12:05

Létající had je nemilosrdný zabiják. Podívejte se, jak ve vzduchu uloví dráčka

Země: Základy naší planety (1) – Bojga rajská

V lesích jihovýchodní Asie se nachází relativně unikátní had, disponující schopností, jakou mají jen další čtyři druhy. Před tímto predátorem se kořist neschová ani ve vzduchu.

Užovkovitá bojga rajská je vejcorodý druh hada, jemuž vyhovují nížinné a podhorské lesy, a to až do výšky 1 500 metrů nad mořem. Živí se menšími živočichy, především ještěrkami či drobnými netopýry. Během lovu je bojga rajská relativně vytrvalá, pronásleduje kořist ve větvích stromů i ve vzduchu. Bojga má totiž schopnost plachtit vzduchem.

Čtěte také: Brňany vyděsil had v paneláku. Zasahovala policie i herpetolog, plaza si vzal do své péče

Létající zabiják

Let bojgy uvidíte na vlastní oči v pořadu Země: Základy naší planety na Prima ZOOM. Bojga rajská se zde zaměří na dráčka létavého, jenž využije své blány a uteče hadovi do vzduchu. Bojgu ale nezastaví ani tato překážka. Odrazí se z nejvyšší větve a vyskočí do vzduchu. Přitom funguje na podobném principu jako frisbee. Roztáhne žebra, zatáhne břicho a plochu svého těla tím zvětší na dvojnásobek. Získá vypouklý tvar.

Ve vzduchu se bojga rajská přitom dokáže svíjet tak, že v letu umí zatáčet. Její letecké schopnosti ohromují přírodovědce, jakým je například herpetolog Jake Socha. Ten přiznává, že není jisté, k čemu všemu hadi létání používají. „Viděl jsem je použít tuto schopnost k útěku přede mnou a jinými lidmi,“ přiznává herpetolog. „Také je možné a pravděpodobné, že tím zefektivňují pohyb, k přesunům na jiný strom nebo po zemi ve velmi krátkém čase, nebo aby se vyhnuli oblastem, kde by na ně mohl čekat predátor.“

Zdroje: National Geographic/Animals

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora