13. února 2024 16:20

Nelítostný souboj ledního medvěda a mrože. Podívejte se, kdo vyhraje

Zabijáci v divočině S1 (4) – Zuřící mrož

Mrož možná na první pohled nevypadá jako zvláště nebezpečné zvíře, přesto je lepší se mu vyhnout. Obzvláště pokud jde o samce s nejdelšími kly, ten se totiž těší největší úctě své skupiny a je pod její ochranou. Kly samců mohou mít až metr a jsou symbolem jejich autority. Mrož, který ztratí kel, zaznamená náhlý pokles vážnosti a ostatní mroží samci už jej nerespektují tak jako předtím. Stále má ale určité místo ve své skupině, která může čítat až desítky jedinců.

Ve skupinách přitom vládne přísná hierarchie, nejmladší jedinci jsou na jejím okraji, zatímco starší a statnější samci se těší pozornosti v jejím středu. Pospolitost mroží skupiny nezřídka otestuje lední medvěd, který má tendenci se na statná zvířata zaměřit coby na kořist.

Mroži, kteří nenávidí tuleně

„Když se k nim přiblíží lední medvěd, musí se mít mroži na pozoru. Bezpečí nacházejí ve vysokém počtu. Případně utečou do oceánu, ale budou se bránit,“ zazní v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM, kde lední medvěd na mrože zaútočí. Málokdy si troufne na větší skupinu, zároveň si vybírá starší kusy. Jakmile je medvěd poblíž, mroži, kteří jej zpozorují, varují skupinu varovným hvizdem. Skupina mrožů se ve vteřině začne vrhat do oceánu, přičemž proti medvědovi se brání prostřednictvím svých klů. Zároveň si při útoku vzájemně pomáhají.

Čtěte také: Medvěd urval lovci kus tváře. Jeho masem jsem naplnil tacos, popsal muž „sladkou pomstu“

Kly mrože mají více účelů než jen obranu. S jejich pomocí mrož rozráží led, vylézá na souš, ale také jimi loví. Mrož je zdatný plavec a potopí se 100-200 metrů hluboko. Potravu hledá pomocí hmatových vousů. Jeho jídelníček tvoří červi, mlži, plži, garnáti a někdy i menší rybky. Jsou případy, kdy mrož zabije a sežere tuleně, podle současných teorií je to ale záležitost spíše individualit než obecných zvyklostí. Podle Inuitů jsou mroži, kteří loví tuleně, agresivní a útočí na kajaky, které jim zkříží cestu.

Zdroje: National Geographic/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom