7. února 2024 13:15

Jak loví lední medvěd? Podívejte se na jeho dokonale smrtící taktiku

Zabijáci v divočině S1 (2) - Brutální medvěd lední

Ve zvířecí říši jen těžko najdete nebezpečnějšího predátora, než je medvěd lední. V místě svého působiště, což je prakticky celá Arktida, nemá žádného rovnocenného soupeře, ale i kdyby se zde nějaký další velký lovec vyskytl, měl by proti sobě až 3 metry vysoké a 300 až 800 kg vážící zvíře, odolné vůči nepříznivému terénu, schopné vyvinout obrovskou rychlost a dost chytré na to, aby v boji využilo vše v dosahu.

Jsou totiž známy případy, kdy medvěd lední použil kusy ledu či kamení k zabití mrože, jehož silnou lebku by jinak neprokousl. Jinak loví převážně tuleně, na které čeká na ledovém břehu třeba celé hodiny. Jakmile se tuleň vynoří, postaví se medvěd na zadní a udeří kořist předními tlapami. Poté se zakousne do krku a odtáhne tuleně na břeh.

Čtěte také: Lední medvědi umí používat nástroje k lovu. Vědci popsali, jak dokážou zabít nepřítele

Na souši i ve vodě

„Tato metoda jim přináší mnohem více úspěchu než kterákoli jiná,“ prozradil National Geographic biolog Anthony Pagano. Lov polárního medvěda uvidíte v pořadu Zabijáci v divočině na Prima ZOOM. V současnosti největšímu ze známých suchozemských zvířat však nevadí ani pobyt v ledové vodě, na tu je dokonale adaptovaný. Má hustou podsadu a srst, takže se namočí pouze chlupy a kůže zůstane suchá. Díky tomu, že je jeho kůže černá, také snadněji zachycuje a zpracovává sluneční paprsky a rychleji se prohřeje.

Kromě toho je lední medvěd výborným plavcem, přičemž mu k plavání stačí jen přední končetiny. Dokáže plavat několik dní v kuse, vyvine rychlost až 10 km/h a je schopný se potopit do hloubky 4,5 metru, kde vydrží 3 minuty. Má přitom zavřené nozdry a otevřené oči, byť kryté spodním víčkem.

Rychlým lovcem je i na souši, v běhu vyvine rychlost až 40 km/h, dlouho to ale nevydrží, rychle se přehřeje či unaví, takže se většinou spokojí s pomalým pohybem v rychlosti 2-6 km/h. Naštěstí má dokonalý přehled o svém okolí, a to díky skvělému čichu, jenž mu umožní na kilometr zaznamenat tuleně zahrabaného metr pod sněhem nebo 30 km vzdáleného ploutvonožce, takže mu jen tak něco neuteče.

Zdroj: Encyclopedia Britannica/National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom