3. března 2024 07:10

Kousnutí krajty je bolestivé a hluboké. Podívejte se, jak její oběť křičí bolestí

Mistři bolesti S1 (9)– Krajta mřížkovaná

I když se krajta mřížkovaná snaží lidem vyhnout, je radno se před ní mít na pozoru. Tento škrtič totiž rozhodně není snadný soupeř.

O krajtě mřížkované se sice traduje, že dorůstá do délky přes 12 metrů, nejdelší změřený jedinec ale dosáhl 9,76 metru. Přesto se nejedná o žádného „drobečka“, krajta je velmi schopným predátorem s širokým rejstříkem kořisti. Pojme drobné savce, ptáky či plazy, problém jí ale nečiní ani divoká prasata, antilopy, telata buvolů či jeleni. Sytit se ovšem nepotřebuje denně. „Plazi ke svému zahřátí využívají mnohem méně energie, než jakou sami generují. Vlastně ji využijí tak z desetiny energie, jakou využije savec jejich velikosti. Což znamená, že nemusí jíst příliš často,“ vysvětluje britský přírodovědec David Attenborough.

Čtěte také: Vědci hlásí unikátní objev: Našli osmimetrového hada s hlavou velkou jako člověk

Láska na první kousnutí

Energeticky vybavená krajta má tak dost času na hledání kořisti v pobřežních lesních porostech, mokřadech, močálech či rýžových polích, zdatně ale také šplhá po stromech. Má to ráda všude tam, kde je mokro, ve vodě vydrží celé hodiny. Ve své domovině, což je jihovýchodní Asie, Indonésie a Filipíny, se zkrátka pohybuje v prostředí, kde není o kořist nouze. Ze svého jídelníčku se snaží aktivně vyřadit člověka, tomu se snaží vyhýbat. A není divu, kvůli své krásné vzorkované kůži, orgánům využívaným v tradiční lidové medicíně a chutnému masu se často stává terčem lovců.

I když se setkávání s člověkem snaží omezit, neznamená to, že jsme před ní zcela v bezpečí. V případě pocitu ohrožení může krajta jedince omotat smyčkami svého těla, což se často neslučuje se životem. Zároveň se umí zdatně bránit svými zuby, což názorně uvidíte v pořadu Mistři bolesti na Prima ZOOM. Kousnutí krajty je rychlé, pevné, nesmírně bolestivé a zanechává hluboké rány, které vám vydrží po celý život.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom