17. července 2023 14:34

Podívejte se na zápas člověka s rekordně velkou krajtou. Gigantičtí hadi sužují Ameriku

Krajty tmavé jsou na Floridě invazním druhem. Vzhledem k tomu, že dokáží spolknout i aligátora, je jejich lov velmi nebezpečný.

Chytání nebo lov krajt tmavých je na Floridě státem sponzorovanou aktivitou, jíž se věnují stovky lovců. Jeden z nich při tom narazil na opravdu extrémního jedince s rekordní délkou 5,79 metru a svedl s ním zápas doslova tělo na tělo.

Přečtěte si také: Obří predátor spolkne i aligátora. Američané na něj rozjeli divoký hon

Krajta tmavá, známá také jako krajta barmská, patří mezi největší škrtiče světa. V průměru dorůstá délky 3,7 metru, ale exemplář zachycený na videu je ještě o 9 centimetrů větší než předchozí rekordní kus z roku 2020. Krajta tmavá je na Floridě přemnoženým invazním druhem a floridská vládní agentura Florida Fish and Wildlife Conservation Commission proto každé léto organizuje hon na krajty. Lovec, který přinese nejvíc škrtičů, získá prémii 10 000 dolarů.

Krajta si poradí s pumou i aligátorem

Krajty se do zdejší přírody dostaly částečně náhodou. Už v 80. letech se někteří chovatelé na Floridě přebytečných nebo nechtěných hadích mazlíčků zbavovali vypouštěním do volné přírody. Další várku invazních škrtičů pak dodal v roce 1992 hurikán Andrew, když jeho přičiněním uniklo neznámé množství krajt z místních obchodů se zvířaty a chovných zařízení do volné přírody.

Krajta se od té doby jako invazní druh postarala o redukci počtu některých druhů ptáků a savců v národním parku Everglades až o 90 %. Narazit na králíka nebo lišku je takřka nemožné, mizí jelenci běloocasí, mývalové, kojoti a krajta ohrožuje i pumy a místní aligátory.

Zdroj: IFL Science / Python Challenge

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom