3. března 2024 15:38

Nový vražedný útok kosatky na žraloka ohromil i vědce. Jde o důkaz hlubšího problému

Osamělého zabijáka zachytil dron u afrického pobřeží. Vědce jeho chování značně znepokojuje.

K vražednému útoku na velkého bílého žraloka došlo u pobřežního města Mossel Bay v Jihoafrické republice a je unikátní v tom, že kosatka útočila sama. Tito kytovci, kteří jsou největším zástupcem čeledi delfínovitých, totiž často loví ve skupině„Kosatky se při lovu obvykle spojí,“ vysvětlila pro web The Guardian doktorka Alison Towner z Rhodeské univerzity a dodala, že neobvyklým aspektem bylo rovněž to, v jaké rychlosti se útok odehrál. Jak můžete vidět ve videu, které rychle oblétlo svět sociálních médií, trval sotva pár vteřin.

Mohlo vám uniknout: Útoky kosatek u evropských břehů. Vede je mstitelka Gladis, lodě potápějí záměrně, míní vědci

Případ se sice odehrál už loni v červnu, vědci se mu však dále věnovali a nyní o něm vydali studii. Jak jsme na webu Prima ZOOM informovali, u pobřeží Jihoafrické republiky „úřadují“ dvě kosatky, které už zabily několik žraloků bílých. Od roku 2017 moře u jihoafrických břehů vyplavilo celkem osm mrtvých těl velkých bílých žraloků. Jejich strašlivá zranění byla téměř totožná. Sedmi z nich úplně chyběla játra a někteří neměli ani srdce. Masožraví kytovci jim nutričně hodnotné, tučné vnitřnosti vykousli z těla. Zbytek mrtvých těl kosatky vyhazují, jde o způsob selektivního krmení, který je známý i mezi jinými masožravci, jako jsou tuleni, medvědi hnědí a vlci.

Vražedné duo je mezi výzkumníky už dobře známé. Hřbetní ploutve těchto kosatek jsou ohnuté v opačných směrech – což se stalo inspirací pro jejich jména – Port a Starboard.

Unikátní vražedný útok

Nová studie publikovaná v African Journal of Marine Science popisuje, že dříve pozorované útoky na žraloky bílé se týkaly dvou až šesti kosatek a trvaly až dvě hodiny. Výzkumníci, turisté a další lidé, kteří byli tou dobou zrovna na palubě lodí při pozorování kosatek, byli svědky toho, jak samec kosatky zvaný Starboard uchopil levou prsní ploutev žraloka a několikrát se žralokem vrhl dopředu, než ho nakonec vykuchal, vše za méně než dvě minuty. Jak je vidět v záběrech z dronu, žralok si dravého savce patrně vůbec nevšiml a neměl nejmenší šanci. Později byl Starboard vyfotografován u jednoho z plavidel s krvavým kusem jater broskvové barvy v čelistech.

Přečtěte si také: Proč kočky nosí ulovené myši pryč, aniž by je rovnou zabily?

Podle vědců tak jde o ukázku výjimečných predátorských schopností kosatek. Rychlost útoku může odrážet dovednosti a efektivitu Starboarda jako predátora. Mohlo být jí jeho reakci na stres, když tráví čas lovem blízko pobřeží v oblastech, kde je hodně ruchu a lidské aktivity, uvádí studie studie.

Strach o ekosystém

Vědci se bojí o podmořský ekosystém, na který mají útoky kosatek negativní vliv. Významně ovlivňují populaci žraloků bílých. Těch stále více ubývá i dílem člověka a tím, že dospívají velice dlouho. Vliv mají také klimatické změny. „Navzdory svému obdivu k těmto predátorům jsem stále více znepokojen ekologickou rovnováhou pobřežních moří,“ uvedl podle webu CNN mořský biolog Primo Micarelli.

Dospělé kosatky měří 8 až 9 metrů a mohou vážit i deset tun. Oproti až pět a půl metru dlouhému a „jen“ tunu vážícímu velkému bílému žralokovi jsou to obři, tím spíš, když loví v páru. Jenže žraloci nejsou hloupí. V oblasti, kterou tito dva černobílí zabijáci brázdí, se začali vyskytovat už jen minimálně.

Kosatky a velcí bílí žraloci jsou takzvanými vrcholovými predátory. Jakmile žralok z oblasti zmizel, začala se množit jeho kořist, tedy lachtan jihoafrický. Přemnožení lachtani pak decimují populaci už tak kriticky ohrožených tučňáků brýlových a samozřejmě loví i velké množství ryb. Obojí pak ovlivňuje výskyt rostlin a řas, což zase ovlivňuje další organismy...

Zdroje: CNNNatural History Museum

Podívejte se také, jak kosatky unikají z ledové pasti:

Marie Makovská

redaktorka FTV Prima, Prima Ženy

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom