2. března 2024 07:10

Proč kočky nosí ulovené myši pryč, aniž by je rovnou zabily? Podívejte se na fascinující rozbor jejich chování

Hra kočky s myší - Hon na myš

Kočky patří mezi nejúspěšnější predátory, které si pouštíme do svého domovského prostředí. Pokud mají přístup i mimo dům nebo byt, stává se jejich častou kořistí vedle drobných ptáků hlavně myš domácí.

Lovecké schopnosti koček jsou fascinující a představují základ jejich přirozeného chování. Důvod, proč kočky loví hlavně myši, spočívá v jejich genetických a instinktivních dispozicích, které se vyvíjely po tisíciletí.

Přečtěte si také: Nosí vám vaše kočka mrtvá zvířata? Tady je jednoduchý návod, jak ji to odnaučit

Kočka domácí byla domestikována z kočky plavé (Felis lybica), což je sesterský druh naší kočky divoké, žijící v severní Africe a na Blízkém východě. „Proces domestikace začal, podobně jako u jiných domácích zvířat, v oblasti vzniku prvních starověkých civilizací, pravděpodobně někde v Mezopotámii, a pak pokračoval v starověkém Egyptě, kde byla kočka uctívána jako vtělení bohyně Bastet. V Evropě pak kočku domácí rozšířili starověcí Římané,“ shrnula pro časopis Vesmír dlouhou historii soužití kočky a člověka zooložka Jarmila Krojerová.

Naprogramovaný lovec

Podle britského odborníka na zvířecí chování a biologii Johna Bradshawa jsou kočky geneticky naprogramovány k lovu právě takových drobných zvířat jako je myš. „Jejich lovecké chování je pevně zakotvené v jejich genetickém kódu. Jsou to predátoři a lov je pro ně způsobem, jak se vyrovnat se světem,“ píše Bradwhaw ve své knize Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet, která se v roce 2013 stala v Británii bestsellerem.

Kočky mají několik loveckých strategií, které jim při lovu myší pomáhají. Jednou z klíčových metod je schovat se a čekat na vhodný okamžik. Jak ukazuje dokument Hra kočky s myší vysílaný na Prima ZOOM, když se myš přiblíží, kočka využije svou rychlost a hbitost, aby ji chytila. Tato strategie spočívá ve sledování pohybu kořisti a využití momentu překvapení. Kromě jiných signálů přitom kočky reagují na trhavé pohyby myši.

Mohlo by vás také zajímat: Kočka domácí jako největší predátor

Hra kočky s myší

Na rozdíl od některých jiných predátorů kočky často nezabíjejí svou kořist okamžitě, ale odnášejí ji ještě živou v tlamě na jiné místo, kde si se zraněnou myší hrají. „Kočky jsou přirozeně zvědavé a mají sklony k hravosti. Může to být jeden z důvodů, proč nezabíjejí kořist ihned. Místo toho si s ní mohou chvíli hrát, což je pro ně přirozené chování,“ popisuje etoložka a odbornice na kočky Sarrah Ellisová. Tato hravost může být způsobem, jak kočky cvičí své lovecké dovednosti a udržují si své instinkty.

Myši domácí (Mus musculus) jsou hojným druhem hraboše velmi silně propojeným s lidskými obydlími, mimo něž se dnes tento druh myši prakticky nevyskytuje. Myši jsou sice přirozenou potravou koček, jejich lov ale většinou nesouvisí s tím, zda má váš domácí mazlíček dost potravy. Zredukovat populaci myší ovšem ani sebeúspěšnější nebo sebehladovější kočka sama nezvládne – jediný pár může za rok přivést na svět až 72 potomků.

Zdroj: IAABC Foundation Journal, John Bradshaw: Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet, Basic Books, 2013

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom