14. června 2023 06:00

Kobra obojková je jedinečně vychytralý zabiják. Podívejte se, jak se vrhá do útoku

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (2) - Kobra obojková

Kobra obojková je jedním z nejnebezpečnějších hadů Afriky. Nejen kvůli svému silnému jedu, ale i unikátní strategii obrany a útoku.

Kobra obojková obývá některé oblasti jižní Afriky, přičemž přednost dává travnatým biotopům nebo bažinatým krajinám. Důležitá je pro ni možnost splynout s okolím, čehož využívá pro lov ropuch, drobných savců, obojživelníků či jiných plazů. Aktivní je především v noci, i když přes den se může vyhřívat na slunci.

Jedový útok i předstírání smrti

Mezi její hlavní zbraně patří samozřejmě jed, jejž dokáže vyplivnout na vzdálenost až 2,5 metru. Má nižší viskozitu než jedy korálovců, takže se jí také lépe vystřikuje. Aby se to ale povedlo, musí se kobra vztyčit, roztáhnout krční partie a vrhnout se prudce vpřed. Jak to vypadá, když se kobra obojková rozhodne zasáhnout protivníka jedem, uvidíte v pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom.

Čtěte také: Muže uštknul jedovatý had. Než zemřel bolestivou smrtí, nahrál manželce srdcervoucí vzkaz

Při setkání s člověkem se snaží zasáhnout oči, což v úspěšném případě způsobí značnou bolest. Jed je neurotoxický, tudíž napadá nervový systém, a částečně cytotoxický, což znamená, že napadá buňky. Kromě jedu má kobra obojková v rukávu ještě jednu zákeřnou zbraň – tanatózu. Kobra se převalí na záda, do široka otevře tlamu a předstírá, že je mrtvá. To ji nejen zachrání před dotěrnými predátory, ale dodá jí to možnost dát jim falešný pocit bezpečí, než zaútočí dávkou jedu.

Zdroj: AZ Animals / Africa Snakebite Institute

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom