16. října 2023 16:30

Teplo skončilo, předpověď je mrazivá. Zelenina teď potřebuje specifickou ochranu

Počasí (16.10.2023 07:08)

Náhlý přechod z babího léta do zimy zaskočil hlavně pěstitele zeleniny. Podle meteorologů se ale dá úroda před ranními mrazy ochránit.

Víkendový propad teplot související s příchodem tlakové výše ze západní Evropy a přílivem studeného vzduchu neměl vliv jen na změnu šatníku. Zatímco zejména televizní receptáře se předhánějí v nápadech, jak využít nečekaně teplého babího léta k prodloužení vegetačního cyklu, první letošní mrazy způsobily mezi zahrádkáři a pěstiteli květin a zeleniny paniku.

Přečtěte si také: Antarktida rozkvetla. Úchvatný pohled je pro vědce noční můrou

Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před přízemními mrazíky přitom platí pro všechny kraje ČR a místa do 500 metrů nadmořské výšky do středy ráno, kdy v nám začne proudit teplejší a vlhčí vzduch od jihozápadu:

⚠️Výstraha ČHMÚ před mrazem ve vegetačním období ℹ️ Ve studeném vzduchu bude přes střední Evropu přecházet k východu...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, October 15, 2023

Hrozba přízemního mrazu se zvyšuje tam, kde se uklidní vítr a oblačnost se začne protrhávat. Mráz může poškodit teplomilnější druhy zeleniny. Meteorologové radí zakrýt úrodu světlou netkanou textilií, která může být na místě ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů.

Jak ukazuje mapa ČHMÚ, první mrazivou noc z neděle na pondělí zažili hlavně obyvatelé západních a jižních Čech:

❄️Během neděle se citelně ochladilo, na hřebenech Krušných hor a Krkonoš sněžilo, sníh ale rychle tál. Nejtepleji bylo...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, October 15, 2023

Mohlo by vás také zajímat: Mráz i prudké oteplení. Česko čeká počasí jak na houpačce, výkyvy budou i přes 20 stupňů

Extrémně teplý podzim

Změna teplot přišla po nebývale teplém počasí v září a první polovině října. Podle meteorologů bylo září s průměrnou teplotou 16,5 °C o celé 3,5 °C teplejší než v letech 1991–2020 a mimořádně vysoké teploty trvaly i na za začátku října.

Například v úterý 3. října Česko zažilo jeden z nejteplejších dnů říjnových dnů v historii. Čtvrtina ze 164 stanic, které fungují alespoň 30 let, zaznamenala nejvyšší říjnovou teplotu od začátku měření. Rekord padl na 96 stanicích a v Dobřichovicích a Doksanech ukázal teploměr neuvěřitelných 29,8 stupně Celsia.

Zdroj: ČHMÚ, France 24

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom