8. července 2023 06:00

Moravu sužuje nebezpečná invazivní rostlina. Roní jedovatou tekutinu a je téměř nezničitelná

Prakticky nezničitelná rostlina původem ze Severní Ameriky způsobuje na Moravě velké problémy. Působí přitom zdánlivě nevinně.

Klejicha hedvábná na první pohled působí zcela nevinně a její malé růžové kvítečky, které tak dobře lákají včely, jsou vesměs roztomilé. Že vypadají nevinně a roztomile se ale dá říct i o králících, kteří po zavlečení do Austrálie zvládli vyhladit osminu všech původních savčích druhů, zdecimovat místní flóru a dokonce urychlit erozi. A kdyby se v případě klejichy naplnily nejčernější scénáře, může to minimálně v některých oblastech mít podobně devastující účinky.

Tikající bomba

Klejicha pochází ze Severní Ameriky a k nám se dostala jako okrasná, medonosná rostlina. Vysoká může být i metr a půl a úspěšná v naší volné přírodě je proto, že je prakticky nevymýtitelná. Jediná rostlina vyprodukuje na 1500 semínek, které vítr díky jemnému chmýří snadno roznese podobně jako semínka pampelišky. Vyklíčí klidně i po pěti letech, a navíc se rozrůstá i díky oddenkům. Ty mívá schované i metr a půl pod zemí a vyráží z nich obrovské množství výhonků – okolo 30 na jediný čtvereční metr.

Přečtěte si také: Nejtrapnější válka všech dob: Armáda šla s kulomety na nelétavé ptáky a dostala za vyučenou

Pokud ji posekáte, vrátí se s o to větší vervou. Tuhle zkušenost koneckonců učinili ochránci přírody i u nás tam, kde na herbicidy nebyly peníze. „Týden po seči nacházíme už 20centimetrové výhonky,“ tvrdí Vilém Jurek z projektu ochránců přírody LIFE SouthMoravia. „Na řadě míst má klejicha téměř metr a jde to květu. Při prvních kontrolách jsme objevili nová ohniska, často od několika desítek metrů čtverečních až po hektarové plochy."

A pokud myslíte, že s herbicidem jde likvidace jednoduše, tak bohužel. Klejichy roní jedovatou, bílou tekutinu, která je součástí záludného obranného mechanismu; obsahuje totiž latex, podobně jako kaučukovník nebo fikus. Herbicid proto musí být hodně koncentrovaný a musí se smíchat se smáčedlem. Přes odolné listy navíc do rostliny směs špatně vniká.

Složitý plán na záchranu

Ochránci bijí na poplach a situaci přirovnávají k časované bombě, která může brzy začít vytlačovat původní druhy. V současnosti evidují hned několik ohnisek – Bílý kopec, Kamenný vrch či okolí Stránské skály v Brně. Rostlina ohrožuje i známé mandloňové sady v okolí Hustopečí.

Mohlo by vás zajímat: Gigantičtí šneci straší Ameriku. Žerou domy a ničí zdraví, platí přísná karanténa

Všechny subjekty musí táhnout za jeden provaz – vlastníci pozemků musí souhlasit se zásahy, kraj musí vyčlenit finance na likvidaci, obce a města musí reflektovat výskyt klejichy,“ tvrdí Jurek s tím, že zásahy bude navíc potřeba opakovat po několik let, a i tak se zřejmě nepovede invazivní klejichu vyhladit úplně, což by byl ideální scénář.

Zdroj: ČTK

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom