8. června 2024 07:00
Adam Vala

Na New York míří invaze velkých pavouků. Přesouvají se pomocí padáků

Velcí pavouci působí jako velká pohroma. Funguje na ně ale typická americká zbraň.

Pokud se bojíte pavouků, Trichonephila clavata se vám líbit nebude. Pavouk, kterému se obecněji říká Joro, nevypadá na první pohled zrovna přátelsky. Rozpětí jeho nohou činí až 10 centimetrů, žlutočerné zbarvení také zrovna nevyvolává pocit jistoty a uvážíte-li, že se přemisťuje z místa na místo díky improvizovanému padáku, nechcete s ním mít nic společného. Co hůř, invaze těchto pavouků se už před několika lety dostala do Spojených států, kam se pravidelně vrací, a ani rok 2024 nebude výjimkou. V New Yorku bijí na poplach, dobrou zprávou nicméně je, že lidem nehrozí žádné nebezpečí.

Deset centimetrů děsu

Rozhodně nepřehlížíme fakt, že by patrně nikdo nechtěl žít ve svém městě vedle desetitisíců pavouků. Jisté ale je, že původně asijští pavouci Joro nepředstavují pro člověka v podstatě žádnou hrozbu. Ačkoliv je rozpětí jejich nohou impozantní (nebo odstrašující, podle toho, jak se na celou záležitost díváte), nemohou člověku ublížit. Ačkoliv jsou vybaveni jedem, podle portálu Gothamist by na člověka působil jako hodně slabé včelí žihadlo. Není navíc vůbec pravděpodobné, že by k takovému útoku vůbec došlo, protože jsou pavouci Joro velmi plaší.

„Naopak, lidé by se s nimi měli naučit žít, protože jim pavouci Joro mohou být prospěšní,“ uvádí zmíněný portál. Vysvětluje, že pavouci pojídají otravný hmyz, jako jsou komáři nebo vosy. Sám pavouk je pak potravou ptáků i některých savců, takže prospívá i tímto způsobem. Ale i kdyby došlo na nejhorší, existuje skutečná americká zbraň, která si s těmito pavouky hravě poradí. Poprvé o ní promluvili vědci z University of Georgia v roce 2023, když přišli s tvrzením, že pavouci Joro nejsou děsiví, ale naopak velmi plaší. Zahnat se dají tzv. basterem, což je typické americké kuchyňské náčiní. Jde o středně velkou pipetu s balónkem na konci, která se používá pro nasátí omastku pečené drůbeže a jejího následného polití.

Mohlo by vás zajímat: Nebezpečný pavouk kousl malou dívku, následky byly děsivé. Chtělo se mi křičet, popsala matka

Po Američanech, kteří se bojí pavouků, samozřejmě nikdo nechce, aby po pavoucích lili omastek – ale stačí jen fouknutí vzduchu a pavouk rychle zmizí z dohledu. Tak snadné to je, skoro to působí jako z nějakého apokalyptického filmu, co říkáte? Snad ale máme lepší vyhlídky…

Zdroj: Gothamist, UGA Today, MDPI

Video, které jste mohli minout: Nenápadný pavouk je mistrem převleků. Podívejte se, jak brilantně loví

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom