19. října 2023 10:10

Tohohle pavouka spláchnutím nezabijete. Podívejte se, jak vodu využívá k útoku

Největší zabijáci Afriky S6 (3) - Pavouk lovčík

Ne všichni pavouci čekají na kořist pohodlně v síti. Někteří nemají strach se při shánění potravy pořádně namočit. Například pavouk z čeledi lovčíkovitých, který si pro svou oběť dojde až do vody.

Lovčíkovití jsou rozšíření po celé Eurasii a čítají až 336 druhů, z nichž tři žijí i u nás. Dorůstají 12–28 cm a vyhledávají málo zastíněná nebo zcela nezastíněná stanoviště s množstvím rostlin, kde číhají na kořist. Některé druhy se umí dokonce potopit pod vodu, takže v bezpečí není ani hmyz či drobné ryby a pulci. To nakonec dobře uvidíte v pořadu Největší zabijáci Afriky na Prima ZOOM.

Na hladině číhá smrt

Lovčík ve zmíněném pořadu používá vodní hladinu ve stejném duchu, jako jiní pavouci pavučinu. Rozkročí se na ní a vnímá vibrace. Díky chloupkům, které umožňují vibrace rozeznat, odliší, co a zhruba kde zrovna čeří hladinu. Lovčík tak snadno rozpozná vibrace spadlého listu, jenž ho nezajímá, od kořisti, pro kterou si doběhne do vody, odtáhne ji na břeh a pomocí jedu vysaje, nebo predátora, před nímž je třeba se skrýt.

Čtěte také: Na Slovensku se rozmnožil obří chlupatý pavouk. Jeho kousnutí může způsobit problémy

Predátory lovčíkovitých bývají zpravidla větší ryby nebo ptáci. I kvůli nim jsou tito pavouci aktivní spíše v noci, kdy ptáci spí. Jejich smysl pro bezpečí se vztahuje i na pavoučí mláďata. Samice s sebou stále nosí kokon s mladými, jenž si přidržuje makadly a nikdy neodkládá. Jakmile se kokon otevře a nymfy – larvy pavouků – se vylíhnou, upřede matka pavučinové hnízdo, kde je hlídá, dokud nevyrostou.

Zdroje: European Arachnology / Science Direct

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom