18. března 2024 14:20
Martin Kolář

Gigantickým stromům, které pomáhají naší planetě, se mimo Ameriku náramně daří

Nejmohutnějším stromům na světě je po dovezení do nového domova velmi dobře. Nejsou tam tak ohroženy změnou klimatu.

Sekvojovce obrovské, jež si mnoho lidí spojuje s kalifornskými národními parky, byly do Británie poprvé dovezeny před zhruba 160 lety a nová studie naznačuje, že rostou podobným tempem jako jejich americké protějšky. Vědci odhadují, že v současné době je ve Spojeném království zhruba 500 000 sekvojovců oproti 80 000 v Kalifornii.

Mohlo by vás zajímat: OBRAZEM: Nejméně navštěvované národní parky. Žádné silnice, nedotčená příroda, sopky i -45 °C

Zatím však nejsou tak vysoké. V Kalifornii dosahují výšky až 90 metrů, ale v Británii nejvyšší kus měří jen 54,87 metru. To je však způsobeno tím, že nepůvodní stromy jsou ještě velmi mladé. Sekvojovce obrovské se mohou dožít více než 2000 let, takže stromy v Británii mají ještě spoustu času, aby dohnaly své kalifornské příbuzné.

„Půl milionu stromů je docela dost na to, aby zde dosud byly bez povšimnutí, ale teprve když je začnete hledat v krajině a sestavovat tyto soubory dat, uvědomíte si, kolik jich je,“ řekl autor studie Phil Wilkes z britské Královské botanické zahrady v Kew.

Sekvojovce obrovské (Sequoiadendron giganteum) byly do Británie poprvé přivezeny během viktoriánského období. Představovaly symbol vysokého postavení a obvykle se vysazovaly na velkolepých panstvích bohatých lidí. Dnes některé z nich tvoří rozsáhlé aleje, jiné stojí po jednom nebo po dvou. Je však snadné si jich všimnout: jejich husté kuželovité koruny převyšují vše kolem.

Čtěte také: Zlatá horečka v Kašperských Horách? Některé firmy chtějí obnovit těžbu, žádají o průzkum

Aby vědci posoudili, jak se tito obři přizpůsobují v Británii, studovali téměř 5000 stromů. K měření jejich výšky, objemu a váhy použili laserové skenery. Dospěli k závěru, že sekvojovci v Británii rostou přibližně stejně rychle jako jejich americké protějšky. Podle Wilkese se proto zdá, že jim britské klima vyhovuje. „Tam, kde rostou v Kalifornii, je chladněji a vlhčeji, než si obvykle představujeme. A u nás máme poměrně podobné klima - je velmi vlhké a ony potřebují vlhkost k růstu,“ dodal.

Vědci také sledovali, kolik oxidu uhličitého tyto stromy pohlcují, a zjistili, že zachytí velké množství, i když ne tolik jako jejich americké protějšky.

Stromy ve Wakehurstu, které jsou vysoké asi 45 metrů, v sobě podle Wilkese mají uloženo asi deset až 15 tun oxidu uhličitého. Největší strom v Kalifornii v sobě má uloženo asi 250 tun oxidu uhličitého.

Vědci podílející se na výzkumu upozornili, že vysazení lesů skládajících se ze sekvojovců by k výraznému snížení množství oxidu uhličitého v atmosféře nestačilo. Tito majestátní obři však mohou hrát roli ve smíšených lesních výsadbách s řadou dalších stromů, a to jak původních, tak dovezených.

V Kalifornii jsou tyto přírodní divy ohroženy změnou klimatu - nedaří se jim dobře kvůli teplejšímu a suššímu počasí a intenzivnějším požárům.

Zdroj: ČTK, BBC

Video, které jste mohli minout: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom